VELIKA AKCIJA

Zaplijenjeno šest tona kokaina namijenjenog Evropi

Vlasti te južnoameričke zemlje uspjele su da povežu sve niti kako bi došli do navodnih organizatora tog transnacionalnog narko-kartela

Zaplijenjena droga. Federalna policija

Dž. R.

16.8.2024

U akciji Federalne policije i Federalne poreske službe, u tri brazilske države, zaplijenjeno je šest tona kokaina namijenjenih uglavnom za evropsko tržište.

Povezali niti

U akciji Looping, koja je realizovana prije tri dana, učestvovalo je oko 150 federalnih agenata i šest poreskih revizora, a njihov cilj je, kako navode, borba protiv kriminalne organizacije usmjerene na transnacionalnu trgovinu drogom, koja djeluje u lukama jugoistočnog Brazila.

Vlasti te južnoameričke zemlje uspjele su da povežu sve niti kako bi došli do navodnih organizatora tog transnacionalnog narko-kartela.

U završnoj fazi istrage izvršeni su pretresi na 27 lokacija, izdato je 12 naloga za hapšenje, u 12 gradova, a tamošnji sud naložio je zapljenu imovine koja uključuje 68 vozila, šest nekretnina i zamrzavanje više od 30 bankovnih računa koji pripadaju članovima organizacije, kazali su iz Federalne policije.

Razvijena mreža

Nalozi za hapšenje rezultirali su lišenjem slobode osumnjičenih, koje terete za šverc najmanje 6.000 kilograma kokaina, a prijete im kazne do 30 godina zatvora.

Istraga federalnih agenata pokazuje da je ta kriminalna organizacija imala razvijenu mrežu, podmićene lučke radnike, koji su im pomagali, ali i da su osnivali lažne kompanije kako bi dopremili kontejnere s drogom u Afriku i Evropu.

Manji dio droge, objašnjavaju, bio je namijenjen za snabdijevanje narko-ćelija na teritoriji Brazila.

- Tokom istrage izvršene su 22 zapljene kokaina, ukupno oko šest tona, uz hapšenje 16 osoba. Osumnjičeni, u mjeri u kojoj su uključeni, mogu odgovarati za krivična djela trgovina drogom i udruživanje radi trgovine drogom, a prijeti im kazna do 30 godina zatvora - kazali su iz Federalne policije.

Oni su pretresli 11 lokacija u pet gradova Santa Karoline i u njima uhapsili četvoro osumnjičenih, osam lokacija u tri grada Parane, u kojima je uhapšeno pet osumnjičenih, i sedam lokacija u saveznoj državi Sao Paulo, gdje su slobode lišili četvoro osumnjičenih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.