NOVI DETALJI

Analizirana crna kutija s jahte Bajesian: Evo šta se odvijalo zadnjih 16 minuta prije potonuća

U 4.05 ujutro Bajesian je potpuno nestala ispod valova

Jahta milijardera Majka Linča. Perini Navi Press Office

Dž. R.

23.8.2024

Policija je analizirala posljednjih 16 minuta iz crne kutije sa jahte koja je tragično potonula u blizini Palerma.

Informacije su došle u trenutku kada su ronioci pronašli tijelo kćerke Majka Linča (Mike Lynch), tinejdžerke Hane Linč (Hannah).

Popustilo sidro

Podaci su pokazali da je u ponedjeljak u 3.50 sati Bajesian (Bayesian) počeo "opasno" da se trese tokom žestoke oluje. Samo nekoliko minuta kasnije, u 3.59 ujutro, sidro čamca je popustilo, a izvor je rekao da podaci pokazuju da nijedno sidro nije ostalo. Nakon što je divlje vrijeme otkinulo vez čamca, vučena je oko 358 metara kroz vodu.

Do 4 sata ujutro voda je počela nadirati u trup i počeo je tonuti, što ukazuje da su valovi stigli do njegovog generatora ili čak strojarnice. U 4.05 ujutro Bajesian je potpuno nestala ispod valova.

Hitni GPS signal konačno je emitiran u 4.06 ujutro na stanicu obalske straže u Bariju, obližnjem gradu, upozoravajući ih da je brod potonuo.

Pokušali pobjeći

Rani izvještaji sugerirali su da se katastrofa dogodila oko 5 sati ujutro po lokalnom vremenu, međutim prema novim podacima preuzetim iz crne kutije to se dogodilo sat vremena ranije.

Ronioci su rekli da su gosti izvučeni iz olupine pobjegli iz svojih kabina na desnoj i pokušali se popeti na sigurno krenuvši prema lijevoj strani gdje su pronađeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.