OSUMNJIČENI POBJEGAO

Rusija se požalila Njemačkoj zbog njenih istraga eksplozija na plinovodu Sjeverni tok

Moskva vjeruje da će njemačka istraga biti zatvorena bez identificiranja odgovornih

Plinovod Sjeverni tok. AP

FENA

19.8.2024

Rusija se požalila Njemačkoj zbog njene istrage eksplozija na plinovodu Sjeverni tok 2022., javila je u ponedjeljak novinska agencija RIA, nakon što je ključni osumnjičenik izbjegao hapšenje u Poljskoj.

Njemački mediji javili su prošle sedmice da su njemački tužitelji identificirali ukrajinskog instruktora ronjenja kao ključnog osumnjičenika za sabotažni napad na Sjeverni tok i izdali su nalog za njegovo hapšenje u Poljskoj.

Poljska je primila njemački nalog, ali je osumnjičenik napustio zemlju jer Njemačka nije uključila njegovo ime u bazu podataka traženih osoba, kazali su poljski tužitelji za Reuters.

Moskva vjeruje da će njemačka istraga biti zatvorena bez identificiranja odgovornih, izjavio je Oleg Tjapkin, voditelj evropskog odjela u ruskom ministarstvu vanjskih poslova, a prenosi RIA.

- Pokrenuli smo pitanje Njemačke i drugih pogođenih zemalja koje ispunjavaju svoje obaveze prema UN-ovim antiterorističkim konvencijama - kazao je Tjapkin.

- Službeno smo bilateralno podnijeli odgovarajuće zahtjeve o tom pitanju, uključujući Berlin – dodao je.

Cjevovodi Sjeverni tok 1 i 2 vrijedni više milijardi dolara koji transportuju plin ispod Baltičkog mora, napuknuti su nizom eksplozija u septembru 2022., sedam mjeseci nakon što je Rusija pokrenula invaziju punog obima na Ukrajinu, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.