PREDSJEDNIK UKRAJINE

Zelenski otkrio glavne ciljeve napada na Kursk

Zelenski je napomenuo da su tokom dana postignuti dobri rezultata, posebno u blizini Torecka

Volodimir Zelenski. AP

N. H.

19.8.2024

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u svom obraćanju pozvao Zapad da ubrza isporuku oružja i municije, te otkrio cilj napada na Kursk. 

To je prvi put da je jasno naveo cilj upada teritoriju Rusiju koji je započeo 6. augusta.

 - Upravo sam primio izvještaj vrhovnog komandanta oružanih snaga Oleksandra Sirskog o situaciji na istoku Ukrajine, operaciji u Kurskoj oblasti, fondu za razmjenu zarobljenika te opskrbi naših brigada municijom i oružjem. Našim vojnicima odlično ide na svim frontovima.

Međutim, postoji potreba za bržom dostavom zaliha naših partnera. To tražimo. U ratu nema odmora. Potrebne su odluke, kao i pravovremena logistika za najavljene pakete pomoći. Ovo posebno upućujem Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i Francuskoj - rekao je.

Zelenski je napomenuo da su tokom dana postignuti dobri rezultata, posebno u blizini Torecka. 

Također je upozorio da su ruske snage izvele desetine napada u blizini Torecka i Pokrovska.

- U samo jednom danu bilo je na desetke napada, ali naše jedinice, naše brigade čine sve kako bi zadržale položaje. Zahvaljujem svima koji to omogućavaju - naveo je.

Objasnio je da je "glavna zadaća odbrambenih akcija Ukrajine općenito uništiti što je moguće više ruskog potencijala i izvesti maksimalne protunapadne operacije".

- To uključuje stvaranje tampon zone na teritoriji agresora kroz naše operacije u Kurskoj oblasti. Također ovom operacijom želimo oslabiti sve što može pomoći Rusiji u nastavku i širenju agresije te se približiti završetku te agresije kako bi Ukrajina što prije došla do mira - dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.