U OKUPIRANOM DIJELU

Ukrajina uspostavila ured vojne komande u ruskoj regiji Kursk

Ukrajinski upad u rusku teritoriju prošle sedmice iznenadio je Moskvu

Kursk. Unkriform

FENA

15.8.2024

Vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske objavio je u četvrtak da je Kijev uspostavio ured vojnog zapovjedništva u okupiranom dijelu ruske regije Kursk gdje, kako je rekao, njegove snage još napreduju i zauzele su do 1,5 kilometara teritorije u posljednja 24 sata.

General pukovnik Oleksandr Sirski poručio je predsjedniku Volodimiru Zelenskom u video snimku koji je objavio ukrajinski čelnik da su kijevske snage napredovale 35 kilometara u području Kurska otkako su prošle sedmice pokrenule upad u Rusiju.

Regija Kursk

- Idemo naprijed u regiji Kursk. Formirana je vojna komanda koja mora osigurati red i sve potrebe lokalnog stanovništva – navodi on u pisanoj izjavi na svom Telegram kanalu.

Ukrajinski upad u rusku teritoriju prošle sedmice iznenadio je Moskvu, preotimajući inicijativu ruskim snagama koje su cijele godine ostvarivale male, ali postojane uspjehe na istoku zemlje.

Sirski je kazao da su ukrajinske snage tokom upada stavile pod kontrolu 82 naselja i područje od 1.150 kvadratnih kilometara.

Saopćio je da imenuje general majora Eduarda Moskaljova na čelo vojne komande u dijelu zapadne Rusije koji je pod kontrolom Kijeva.

General pukovnik naznačio je da se stopa ukrajinskog napredovanja usporila u regiji Kursk.

Kijev 

Kazao je da je Kijev prešao između 500 metara i 1,5 kilometara u posljednja 24 sata, u usporedbi s između jednog i dva kilometra koliko je zabilježeno dan ranije.

Predsjednik Zelenski, koji je zagonetno govorio o potrebi pripreme "narednih koraka" u svojim javnim izjavama u srijedu, ponovno je nagovijestio druge moguće ofanzivne akcije na ruskoj teritoriji.

- Moramo jasno garantirati na zakonodavnom nivou da će naši ratnici koji sudjeluju, naprimjer, u operaciji Kursk i sudjelovat će u svim drugim našim akcijama na teritoriji države agresora, dobiti apsolutno sve isplate i beneficije predviđene za liniju fronta - kazao je on, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.