BESPILOTNIM LETJELICAMA

Ruske snage uzvratile ukrajinskim trupama u regiji Kursk

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimke bombardera Suhoj Su-34 koji napadaju

Kursk. Unkriform

FENA

13.8.2024

Ruske snage uzvratile su u utorak ukrajinskim trupama projektilima, bespilotnim letjelicama i zračnim napadima u akcijama za koje je jedan viši zapovjednik kazao da su zaustavile napredovanje Ukrajine nakon najvećeg napada na rusku teritoriju od početka rata.

Ukrajinski vojnici 

Ukrajinski vojnici probili su rusku granicu prije sedmicu dana u iznenadnom napadu za koji je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da je usmjeren na poboljšanje pregovaračke pozicije Kijeva prije mogućih pregovora i usporavanje napredovanja ruskih snaga duž fronta.

Ukrajina je osvojila dio ruske teritorije, ilustrirajući slabost odbrane ruske granice i nagnavši službenu Moskvu da evakuira najmanje 200.000 ljudi dok je požurila s uvođenjem rezervi i postavljanjem sigurnosne blokade.

Ruski ratni blogeri javili su o intenzivnim borbama na frontu kod Kurska dok su ukrajinske snage pokušavale proširiti kontrolu, iako su saopćile da Rusija dovodi vojnike i teško naoružanje i da je odvratila brojne ukrajinske napade.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimke bombardera Suhoj Su-34 koji napadaju, kako navodi, ukrajinske trupe u pograničnoj regiji Kursk i snimku pješadije koja napada ukrajinske položaje.

- Nekontrolirani napori neprijatelja već su zaustavljeni - kazao je general major Apti Alaudinov, zapovjednik čečenske jedinice specijalnih snaga Akhmat.

Munjeviti rat

- Neprijatelj je već svjestan da munjeviti rat koji je planirao nije uspio - dodao je.

Nije bilo jasno koja strana kontrolira ruski grad Sudža, kroz koji Rusija snabdijeva plin iz zapadnog Sibira preko Ukrajine i dalje u Slovačku i druge zemlje Evropske unije. Gazprom je u utorak saopćio da još snabdijeva plin Ukrajini kroz Sudžu.

Vršilac dužnosti guvernera Kurska Aleksej Smirnov kazao je u ponedjeljak da Ukrajina kontrolira 28 naselja u regiji, a upad je bio oko 12 kilometara dubok i 40 kilometara širok.

Ukrajina je, međutim, tvrdila da kontrolira 1.000 kvadratnih kilometara ruske teritorije, više od dvostruko nego što pokazuju brojke koje je naveo Smirnov. Reuters nije mogao nezavisno provjeriti tvrdnje s bojnog polja.

Ukrajinski rizični smioni upad u najveću svjetsku nuklearnu silu nosi rizike i za Kijev i za Moskvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.