VOJNI ANALITIČAR

Vlade Radulović za "Avaz" o ciljevima ukrajinske operacije u Rusiji: Zauzimanje teritorija kao karta za pregovore u rukama Ukrajinaca

Čak ni ruske službe nisu uspjele obavještajno da probiju ukrajinsku armiju i osujete ovu operaciju, kazao je

Zauzeta neka mjesta. Platforma X

Alen Bajramovic

10.8.2024

Napad ukrajinske vojske na pogranična mjesta u Rusiji iznenadio je i vojne stručnjake i analitičare, a ponajviše ruski državni i vojni vrh. 

Daljnji prodor

Pet dana od početka operacije zauzeta su neka mjesta, među kojima i grad Sudža, a dok Ukrajinci prijete daljnjim prodorom prema nuklearnoj elektrani Kursk, oko 70 kilometara od granice, ruske vlasti su evakuirale nekoliko sela i šalju pojačanja u regiju.

- Ne bih se usudio govoriti o stvarnom cilju i planiranom obimu operacije ukrajinske vojske, budući da su te informacije trenutno očigledno poznate samo najužem dijelu vojnog rukovodstva države. U prilog tome govori činjenica da čak ni ruske službe nisu uspjele obavještajno da probiju ukrajinsku armiju i osujete ovu operaciju - kaže Vlade Radulović, vojni analitičar Centra za geostrateška istraživanja i terorizam iz Beograda.

Ciljevi operacije

Ipak, na osnovu razvoja događaja na terenu, razlozi pokretanja ovakve operacije i njeni ciljevi mogu se naslutiti.

- Jedna stvar je nedvosmisleno jasna, a to je da ruske trupe koje su se nalazile na dijelu svoje teritorije, koji je sada pod kontrolom ukrajinske vojske, nisu bile spremne, a očigledno ni dovoljno sposobne da prihvate borbu. Zbog toga je ruska vojska prebacila određeni broj iskusnih boraca sa ukrajinskog ratišta kako bi stabilizovala liniju dodira sa Ukrajincima u Kurskoj oblasti i potisnula ih preko granice. Ovaj momenat može biti jako značajan jer će upravo izvlačenje iskusnih boraca s prve linije fronta u određenoj mjeri svakako smanjiti pritisak na ukrajinsku vojsku u Harkovskoj oblasti ili Donbasu. S druge strane, ne bih mogao da isključim ni mogućnost da bi zauzimanje i držanje pod kontrolom određenih teritorija u Rusiji bila karta u rukama Ukrajinaca u pogledu eventualnih budućih pregovora i razmjene teritorija ili pak relaksacije situacije u Harkovskoj oblasti. Ipak, sve će na kraju zavisiti od stvarnih namjera i planova Generalštaba ukrajinske vojske i njihovih kapaciteta, kao i ruskog odgovora koji je u toku - ističe Radulović.

Radulović: Značajan momenat. Facebook

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.