PRIMIRJE ILI...

Izrael pristao na nastavak razgovora o prekidu vatre u Gazi

Agencija za civilnu odbranu Gaze, koju kontrolira Hamas, saopćila je da je u izraelskom bombardiranju ubijeno više od 18 osoba

Anadolija

FENA

9.8.2024

- Izrael je pristao nastaviti pregovore o prekidu vatre u Gazi 15. augusta na zahtjev američkih, katarskih i egipatskih posrednika, saopćio je Ured premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu), dok regionalne napetosti naglo rastu zbog mogućeg rata između Irana i Izraela.

Agencija za civilnu odbranu Gaze, koju kontrolira Hamas, saopćila je da je u izraelskom bombardiranju ubijeno više od 18 osoba u napadima na dvije škole u četvrtak, dok je Iran optužio Izrael da želi širiti rat na Bliskom istoku.

Nakon jednosedmične pauze u novembru, američki, katarski i egipatski posrednici pokušali su osigurati drugo primirje u desetomjesečnom ratu između Hamasa i Izraela.

- Okvirni sporazum sada je na stolu, samo su detalji provedbe preostali za zaključivanje, a posrednici su "spremni predstaviti konačni prijedlog premošćivanja" za rješavanje preostalih pitanja - navode posrednici u saopćenju.

Netanjahuov ured saopćio je kasnije da će Izrael poslati pregovarački tim 15. augusta "na dogovoreno mjesto kako bi se zaključili detalji provedbe dogovora", prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.