19-GODIŠNJAK

Porodica i komšije o teroristi iz Beča: Bio je tiho dijete, u Gostivaru se nije radikalizirao

Roditelji mu nisu nikakvi vjerski fanatici, zaista ne znamo šta se dogodilo, kažu komšije

Beran A.. Društvene mreže

S. S.

8.8.2024

Imam velike planove za dalje, izjavio je uhapšeni Beran A. (19), čiji su roditelji porijeklom iz Sjeverne Makedonije, nakon što je krajem jula dao otkaz na poslu kako bi se pripremio za teroristički napad na koncertu poznate pjevačice Tejlor Svift u Beču.

Kako se saznaje od članova bliskih porodici, osumnjičeni Beran dolazi iz grada Gostivara na sjeverozapadu Sjeverne Makedonije. Porijeklom je Albanac, ali je, u rodni kraj svojih predaka rijetko odlazio, pišu 24sata.hr.

Povučeno dijete

Više je tamo bio kao dijete, a komšije ga opisuju kao mirno i povučeno dijete koje nije pravilo probleme, prenio je portal "24sata.hr".

- Poznajemo mu roditelje i porodicu ali njega baš i ne. On se rodio u Beču, gdje je išao u školu i sve. Dolazio je ovamo ranije ali ga se ne sjećamo baš najbolje. Roditelji mu nisu nikakvi vjerski fanatici, zaista ne znamo šta se dogodilo - govore komšije i nastavljaju:

- Oni jesu religiozni, ali ni slučajno ovako radikalno. Baš nas je sve šokiralo. Riječ je o tradicionalnoj porodici. Mislimo da nije ni živio s roditeljima. Hvala Bogu da nije uspio u svojim namjerama, to bi bila katastrofa. Ne znam šta je tom djetetu bilo u glavi da se odluči na nešto tako.

Nema vjerske netrpeljivosti

Komšije navode da se on nije radikalizovao u Gostivaru:

- Ne znamo ni kad je počeo da se radikalizuje jer ga nismo ovdje viđali. Je l tamo ušao u neke grupe, ne znamo. Ali znamo da ovdje u Gostivaru to sigurno nije. Ovdje nema radikalnih, a ako ih i ima, onda su povučeni u kuće. Mi ovdje živimo u suživotu s Makedoncima, Turcima, Bošnjacima... Ima pravoslavaca i muslimana. Nema govora ni o kakvoj vjerskoj netrpeljivosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.