RUSI NISU NIMALO SRETNI

Započeli radovi na aerodromu 100 kilometara od granice s Ukrajinom: Postaje najveća NATO baza

Riječ je o proširenju zračne baze Mihail Kogalničeanu, koja se nalazi svega 97 kilometara od granice s Ukrajinom

Baza u Rumuniji. U.S. Army

N. H.

7.8.2024

Radovi na transformaciji rumunskog aerodroma iz komunističkog doba u najveću NATO vojnu bazu u Evropi su u toku. Na polju u blizini sela na istoku zemlje, bageri već prekopavaju zemlju i izlijeva se cement za temelje, piše "The Times".

Riječ je o proširenju zračne baze Mihail Kogalničeanu, koja se nalazi svega 97 kilometara od granice s Ukrajinom, što je Rusija osudila kao nečuven primjer NATO agresije. 

Andrej Klimov, ruski senator i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove, ranije ove godine upozorio je da će biti među prvim metama osvetničkih napada, što je bliže ruskim granicama. 

S druge strane, želja Rumunije da ojača svoju odbranu, može se shvatiti kao odgovor na rusku prijetnju.

Njihove bespilotne letjelice i projektili, iako su bili usmjereni na ukrajinske luke na Dunavu, često su znali zalutati preko granice od početka rata. 

Prošle sedmice, krhotine tri "Shahed 136" letjelice pronađene su na teritoriji Rumunije, zbog čega je NATO pojačao patrole borbenih aviona duž granice.

Penzionisani američki general i jedan od zagovornika projekta Ben Hodžes (Hodges) za "The Times" je rekao da iako je prije 10 godina postojala nervoza, sada smatra da je ovaj proaktivni pristup opravdan.

- Sjećam se da sam pomislio: “Umoran sam od stalnog reagiranja na ono što Rusi rade. Zašto ih ne natjeramo da se brinu o tome šta mi radimo?” - prisjetio se za The Times.

Tokom Hladnog rata, SAD je pratio Sovjetski Savez iz baza u Zapadnoj Njemačkoj. Jedna od njih, Ramstein, još uvijek služi kao centar NATO saveza s oko 50.000 pripadnika i njihovih porodica, smještenih u okolici Rajne.

Tokom sljedeća dva desetljeća, zračna baza MK u istočnoj Rumuniji prestigla je Ramstein i postaje najveća baza u Europi, dvostruko veća od one u Njemačkoj. Već sada služi kao sjedište NATO misija nadzora zračnog prostora nad Crnim morem, jer je strateški smještena izvan Constante, glavne rumunske luke.

Američka vojska koristila je aerodrom kao polaznu tačku za Bliski istok tokom ratova u Iraku i Afganistanu, stoga je u bazi još uvijek vidljiva velika američka prisutnost. Ceste su nazvane po američkim državama - ulica Alabama križa se s ulicom Alaska. Širenje zračne baze, smatra Hodžes, pokazuje ozbiljnost s kojom zemlje shvaćaju prijetnju Rusije.

- Ove zemlje, one koje su najbliže Rusiji i koje su bile pod ruskim utjecajem, znaju kako je to. One razumiju šta je u pitanju. Odlukom o pojačanju MK-a pokazuju da nam Rusija neće govoriti šta možemo, a šta ne možemo učiniti - kaže bivši general za The Times.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.