ONLINE GLASANJE

Zvanično potvrđena kandidatura Kamale Haris za predsjednicu SAD

Danas se očekuje i objava imena potpredsjedničkog kandidata čime će se prekinuti intezivne spekulacije

Haris: Očekuje je stranački skup. AP

Dž. R.

6.8.2024

Kamala Haris (Harris) , potpredsjednica SAD, sinoć je zvanično postala predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke. Ta odluka je došla kao rezultat online glasanja Demokratskog nacionalnog komiteta.

Osigurala podršku

Ona je prva Afroamerikanka i Južnoazijska Amerikanka koja je postala kandidat vodeće američke stranke za kampanju za Bijelu kuću, prenosi AP.

Njeno imenovanje za predsjedničkog kandidata uslijedilo je poslije lošeg nastupa predsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) na debati sa predsjedničkim kandidatom Republikanaca Donaldom Trampom (Trump) u junu. Taj nastup je poljuljao povjerenje njegovih pristalica u izglede za njegov reizbor za drugi mandat i potaknuo rasprave unutar stranke oko toga da li on treba da ostane u trci.

Čim je Bajden objavio da se povlači iz predsjedničke trke, Haris i njen tim počeli su da rade na dobijanju podrške stranačkih delegata, potrebnu za nominaciju u online stranačkom glasanju.

Njen tim je još u petak objavio da je Kamala Haris osigurala podršku dovoljnog broja delegata da bude predsjednički kandidat Demokrata.

Nominacija je postala zvanična u ponedjeljak uvečer kada je završeno petodnevno online glasanje delegata Demokratske nacionalne konvencije. Stranka je sinoć prije ponoći saopštila da je 99 posto delegata glasalo za Haris.

Demokrate će ozvaničiti to glasanje prije svečanog objavljivanja na stranačkoj konvenciji kasnije ovog mjeseca u Čikagu.

Tijesna trka

Očekuje se da će Haris danas objaviti svog potpredsjedničkog kandidata i prekinuti dvije sedmice intenzivnih spekulacija oko toga ko će to biti, prenosi BBC.

Ona je razgovarala sa nekoliko vodećih kandidata za to mjesto u Vašingtonu tokom vikenda.

Kandidat koga izabere pridružit će joj se na petodnevnoj turneji po američkim gradovima, kojih će biti sedam, u saveznim državama koje mogu da odluče ko će biti predsjednik države.

U najnovijoj anketi CBS, američkog partnera BBC-ja, Haris i Tramp su u tijesnoj trci na nacionalnom nivou, a Haris ima jedan procentni poen prednosti u odnosu na svog republikanskog rivala.

Po anketi objavljenoj u nedjelju, Tramp i Haris su jednaki u kolebljivim državama, koje su presudne za pobjedu na izborima, a u kojima je Tramp imao prednost od pet procentnih poena u odnosu na Bajdena, piše BBC.

Anketa Associated Press-a i NORC centra za istraživanje javnih pitanja sprovedena poslije povlačenja Bajdena pokazala je da 46 posto Amerikanaca ima pozitivan stav prema Haris, ali da gotovo isti procenat ima i negativan stav o njoj.

Ali više je demokrata koji kažu da su zadovoljni njenom kandidaturom u poređenu sa Bajdenom. Oni smatraju da Kamala Haris daje energiju stranci koja je dugo bila pomirena s tim da će njen kandidat biti 81-godišnji Bajden protiv bivšeg predsjednika Donalda Trampa, republikanca koga oni vide kao egzistencijalnu prijetnju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.