PONOVO IZABRAN

Opozicija u Venecueli optužuje vlast za izbornu prevaru, Maduro upozorava na "već viđeno"

Protesti su započeli nakon što je izborna komisija u ponedjeljak objavila da je Maduro osvojio treći mandat s 51 posto glasova

Nikolas Madura. Anadolija

FENA

30.7.2024

Protivnici i pristalice venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura (Nicolasa) planirali su se okupiti u utorak dok su se protesti i sukobi proširili nakon što su izbori održani tokom vikenda donijeli pobjedu dugo vladajućem socijalisti uprkos tvrdnjama opozicije o uvjerljivoj pobjedi.

Ponovni izbor

Obnovljena nestabilnost u južnoameričkom proizvođaču nafte donijela je i podijeljenu međunarodnu reakciju - Sjedinjene Države tvrde da Madurov ponovni izbor nema kredibilitet i razmišljaju o dodatnim sankcijama, dok su mu Kina i Rusija čestitale.

Protesti su započeli nakon što je izborna komisija u ponedjeljak objavila da je Maduro osvojio treći mandat s 51 posto glasova kako bi produžio 25-godišnju vladavinu svog pokreta "Chavista".

Opozicija, koja smatra izbornu komisiju alatkom diktatorske vlade, saopćila je da je 73 posto prebrojanih glasova kojima ima pristup pokazalo da je njen kandidat Edmundo Gonzalez osvojio više nego dvostruko glasova od Madura.

Brojni Venecuelanci organizirali su "cacerolazos", tradicionalni latinoamerički protest u kome ljudi u bijesu lupaju loncima i tavama.

Neki su blokirali ceste, palili vatre i bacali benzinske bombe na policiju dok su se protesti širili, uključujući i blizinu predsjedničke palače Miraflores u Caracasu.

- Umorni smo od ove vlade, želimo promjenu. Želimo biti slobodni u Venecueli. Želimo da se naše porodice vrate ovdje - rekao je jedan maskirani demonstrant, misleći na egzodus otprilike trećine Venezuelanaca posljednjih godina.

- Borit ću se za demokratiju svoje zemlje. Ukrali su nam izbore - kazao je drugi.

Policija sa štitovima i palicama u Caracasu i gradu Maracayu koristila je suzavac kako bi rastjerala neke prosteste.

Brojni demonstranti vozili su se na motorima i zakrčili ulice ili se ogrnuli venecuelanskom zastavom. Neki su prekrili lica šalovima kao zaštitu od suzavca.

Vlada ih naziva nasilnim agitatorima.

Gledali smo ovaj film već

- Gledali smo ovaj film već - poručio je Maduro iz predsjedničke palate, obećavajući da će snage sigurnosti čuvati mir.

- Pratili smo sve akte nasilja koje promovira ekstremna desnica - dodao je.

Oružane snage dugo ga podržavaju i nije bilo znakova da se generali odvajaju od vlade.

U Corou, glavnom gradu države Falcon, demonstranti su klicali i plesali kada su srušili kip koji prikazuje bivšeg predsjednika Huga Chaveza, Madurovog mentora koji je vladao od 1999. do 2013. godine.

Lokalna nadzorna grupa, Venecuelanska opservatorija sukoba, saopćila je da je do 18 sati zabilježila 187 prosvjeda u 20 država u ponedjeljak s "brojnim aktima represije i nasilja" koje su provele paravojne grupe i snage sigurnosti, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.