OSVOJIO 51 POSTO GLASOVA

Nikolas Maduro ponovo izabran za predsjednika Venecuele

Opozicija, koja se ujedinila iza Edmunda Gonzaleza, obećala je da će osporiti rezultat, uz navode na široko rasprostranjenu prevaru

Nikolas Maduro. AP

N. H.

29.7.2024

Nikolas Maduro (Nicolas), aktuelni predsjednik Venecuele, prema djelimičnim rezultatima koje je objavilo izborno vijeće, pobijedio je na predsjedničkim izborima.

Iako su mnoge izlazne ankete upućivale na pobjedu opozicije, Elvis Amoroso, šef Nacionalnog izbornog vijeća, rekao je da je Maduro osvojio 51 posto glasova, nadmašivši opozicionog kandidata Edmunda Gonzlaze, koji je osvojio 44 posto. 

Rekao je da su rezultati na osnovu 80 posto obrađenih biračkih mjesta, a, inače, ovo će biti treći mandat na čelu Venecuele za Madura. 

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) je pozvao na "pošteno i transparentno" prebrojavanje glasova, nakon što je vlast objavila da je Maduro pobijedio. 

- Sada kada je glasanje završeno, od vitalne je važnosti da se svaki glas prebroji pošteno i transparentno. Pozivamo izborne vlasti da objave detaljnu tabelu glasova kako bi se osigurala transparentnost i odgovornost - rekao je Blinken u saopćenju.

Inače, mnogi birači su rekli da žele promjene nakon 25 godina koliko je socijalistička partija PSUV na vlasti - prvo pod vodstvom pokojnog predsjednika Huga Čaveza (Chavez), a nakon njegove smrti 2013. godine, pod Nikolasom Madurom, javlja BBC.

Opozicija, koja se ujedinila iza Edmunda Gonzaleza, obećala je da će osporiti rezultat, uz navode na široko rasprostranjenu prevaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.