SAD

Američki senator Bob Menendez proglašen krivim za korupciju

Porota je navodno raspravljala tri dana nakon devetonedeljnog suđenja starijem senatoru, proglasivši ga krivim po svih 16 optužbi protiv njega

Senator Bob Menendez. Anadolija

Anadolija

16.7.2024

Savezna porota u Njujorku u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) proglasila je senatora Boba Menendeza krivim u utorak za primanje stotina hiljada dolara mita i djelovanje kao neregistrovani strani agent, javlja Anadolija.

Porota je navodno raspravljala tri dana nakon devetonedeljnog suđenja starijem senatoru, proglasivši ga krivim po svih 16 optužbi protiv njega.

Tužioci su naveli da je Menendez primao mito od trojice biznismena iz New Jerseyja, uključujući zlatne poluge, luksuzni automobil i više od 480.000 dolara u gotovini. Isplate su izvršene u zamjenu za niz usluga Menendeza koje su uključivale zaštitu pojedinaca od krivičnog gonjenja i nezakonito korištenje kancelarije u korist egipatske vlade.

Menendezova supruga Nadine Arslanian optužena je za zločine u drugom slučaju, ali joj je suđenje odgođeno na neodređeno vrijeme kako bi se oporavila od operacije raka dojke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.