ZAJEDNIČKI BILTEN

FBI i Ministarstvo za unutrašnju sigurnost: Postoje prijetnje da će se desiti odmazda zbog atentata na Trampa

Ovaj napad potvrđuje našu procjenu da su ciljevi povezani s izborima pod povećanom prijetnjom od napada ili drugih vrsta incidenata, kazali su

Nisu navedene specifične mete. AP

Dž. R.

16.7.2024

FBI i Ministarstvo za unutrašnju sigurnost su u zajedničkom biltenu kazali da su američke vlasti zabrinute zbog mogućih napada kao odmazde za pokušaj atentata na Donalda Trampa (Trump), piše Politico.

Djela nasilja

Nasilni ekstremisti ili drugi mogu pokušati daljnja ili osvetnička djela nasilja kao odgovor na pokušaj atentata na Trampa na skupu tokom vikenda u Pensilvaniji, navele su agencije u biltenu.

Nisu navedene specifične mete, ali četvorostrani bilten napominje da su ekstremisti u prošlosti izvodili ili planirali napade protiv "percipiranih političkih ili ideoloških protivnika", saopštili su DHS i FBI.

- FBI i DHS ostaju zabrinuti zbog potencijala za daljnja ili osvetnička djela nasilja nakon ovog napada, posebno s obzirom na to da su pojedinci u nekim internet zajednicama prijetili, ohrabrivali ili referisali na djela nasilja kao odgovor na pokušaj atentata - stoji u biltenu.

Povećana prijetnja

Upozorenje dolazi usred onoga što su vlasti već utvrdile kao povećanu prijetnju okruženju, s obzirom na to da je zemlja duboko podijeljena dok republikanci imaju konvenciju za nominacije u Milvokiju, a demokrate pripremaju svoju u Čikagu.

- Ovaj napad potvrđuje našu procjenu da su ciljevi povezani s izborima pod povećanom prijetnjom od napada ili drugih vrsta ometajućih incidenata - stoji u biltenu.

Agencije su navele da je Tomas Metju Kruks (Thomas Mathew Crooks), dvadesetogodišnji napadač u subotnjem napadu na skupu, imao improvizovane eksplozivne naprave u svom automobilu, kao i u svojoj kući i naručivao pakete koji su potencijalno sadržali opasne materijale tokom posljednjih nekoliko mjeseci.

Vlasti još nisu utvrdile šta je motiviralo Kruksa, kojeg je ubila Tajna služba nakon što je otvorio vatru na mitingu, a koji je pored ranjavanja Trampa ubio jednog gledaoca i teško ranio dvoje drugih.

Pojačani napori

Uoči novembarskih izbora, savezne i državne agencije za sprovođenje zakona pojačale su napore da spriječe političko nasilje i napade "usamljenih vukova" na izabrane zvaničnike, vladine službenike, kandidate, organe reda i medije. Ministarstvo pravde se obavezalo da će neumorno suzbijati prijetnje protiv izbornih radnika i izbornih objekata.

Prijetnje su se proširile širom političkog spektra. Pristalice Trampa su slale prijetnje smrću i koverte pune bijelog praha okružnom tužiocu Menhetna Alvinu Bregu, čija je kancelarija vodila slučaj isplate tajnog novca protiv bivšeg predsjednika.

Drugi su izvršili "swatting" (opasan i ilegalan čin lažnog prijavljivanja ozbiljnog incidenta kao što su talačka kriza, pucnjava ili bombaška prijetnja, s ciljem da se izazove dolazak specijalnih jedinica policije, tzv. SWAT tim, na adresu nevinog pojedinca) na državnu sekretarku Mejna, Šenu Belouz (Shenna Bellows) nakon što je utvrdila da Tramp nije podoban za pojavljivanje na primarnom glasačkom listiću te američke savezne države 2024. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.