KO JE ZAKAZAO

Vojni analitičar o atentatu na Trampa: Osobe unutar tajne službe će sasvim sigurno snositi posljedice

Istraga će morati odgovoriti na brojna pitanja

Akrap o atentatu na Trampa. HRT / AP

N. Aj.

15.7.2024

Osobe koje su unutar tajne službe SAD i FBI-a sasvim sigurno će snositi posljedice, rekao je za HRT vojni analitičar Gordan Akrap, komentirajući neuspjeli atentat na bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump).

- Ako pozorno pogledamo cijelu snimku, vidjet ćemo da ga je praktički od trenutka okrznuća, dijelila samo jedna i pol sekunda od smrti. I to je razlog zbog čega danas govorimo o njemu da je okrznut, a ne ubijen - rekao je Akrap.

Govoreći o sigurnosnim propustima, istaknuo je kako se postavljaju brojna pitanja.

- Istraga će morati odgovoriti na brojna pitanja. Njih ima više, nego što stanu u pet minuta našeg razgovora. Od sigurnosne procjene rizika i prijetnji, osiguravanja svih perimetara - ne može se reći da prostor 150 metara od bine nije sigurnosni prostor, kazao je.

Kako kaže, svaka ugroza se mora pokriti na sve načine.

- Sasvim sigurno će osobe koje su unutar tajne službe SAD i FBI - snositi posljedice, zaključio je.

Govoreći o motivima napadača i toku istrage, kazao je kako se nada da će službe pronaći odgovore.

- Postoje službe koje će, zahvaljujući činjenici da mi u digitalnom vremenu, nismo samo fizičke osobe, nego i imamo svoje digitalne blizance - moći će ući u veliku količinu podataka koji bi mogli utvrditi koji su to procesi, postupci, zašto se osoba naoružala i krenula u likvidaciju jednog bivšeg državnika i mogućeg budućeg predsjednika, rekao je.

- Međutim, to je pitanje i rječnika koji je u javnosti. To su shvatili i američki komentatori. Narativ koji se u SAD komunicira u javnosti, o svim osobama koje su u javnom prostoru je isključujući, netolerantan, ugrožavajući i nije nikako konstruktivan - upozorio je.

Ovo je, kako kaže, "vrlo vjerovatno posljedica takvih aktivnosti".

- Svi oni koji sudjeluju u javnom životu moraju misliti da riječi koje su izgovorene ostavljaju određene posljedice - kazao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.