NEOČEKIVAN IZBOR

Ko je Dž. D. Vans, Trampov potpredsjednik: Proslavila ga knjiga po kojoj je snimljen film

Dž. D. Vans je izabran je u Senat 2022. i postao je jedan od najžešćih zagovornika agende bivšeg predsjednika

Donald Tramp s potpredsjedničkim kandidatom Dž. D. Vansom. AP

D. H.

16.7.2024

Kao i mnogi republikanci, i DŽ. D. Vans, sentor iz Ohaja, bio je oštar Trampov kritičar. Onda je postao njegov odan i lojalan saveznik, a u konačnici i potpredsjednički kandidat.

Proslavila ga knjiga

Nacionalnu slavu 39-godišnji Vance stekao je objavljivanjem memoara "Hillbilly Elegy", 2016. godine. Knjiga, koja se nalazila mjesecima na listama najprodavanijih biografija u Americi, pretvorena je kasnije i u film.

Dž. D. Vans je izabran je u Senat 2022. i postao je jedan od najžešćih zagovornika agende bivšeg predsjednika "Make America Great Again", posebno u smislu trgovine, vanjske politike i imigracije.

No, njegovi stavovi o mnogim pitanjima od nacionalnog interesa su uglavnom nepoznati i neprovjereni. On se pridružio Trampovoj listi u jednom posebnom trenutku, nakon pokušaja atentata na Trampa, što je generalno skrenulo novu pažnju na grubu političku retoriku u zemlji.

Vans se i sam suočio s kritikama nakon pucnjave, zbog objave na X koja je sugerirala da je predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) kriv za nasilje.

- Centralna premisa Bajdenove kampanje je da je predsjednik Donald Tramp autoritarni fašist koji mora biti zaustavljen po svaku cijenu - napisao je Vans nakon atentata u subotu., dodajući: "Ta je retorika direktno dovela do atentata na predsjednika Trampa."

Dva bijelca

Ovaj Trampov izbor će sigurno osnažiti njegovu najlojalniju glasačku bazu, no isto tako znači da će dva bijelca sada voditi republikansku listu, iako Trump nastoji pridobiti sve veći broj crnačkih i latino birača.

U svojoj biografiji "Hillbilly Elegy" Dž. D. Vanse je detaljno opisao život u siromašnim zajednicama Apalačijskog gorja, koje su masovno odustale glasati za demokrate jer su smatrale da liderstvo stranke ne razumije niti mari za njihove svakodnevne muke i siromaštvo. Iako je knjiga bila “bestseller”, također je kritizirana zbog ponekad pretjeranog pojednostavljivanja ruralnog života i ignoriranja uloge rasizma u modernoj politici.

Vansova slava rasla je u tandemu s Trampovim nevjerovatnim usponom. Tokom ranih faza Trampove političke karijere, Vans ga je čak opisivao kao "potpunog prevaranta", "moralnu katastrofu" i "američkog Hitlera".

Ali poput drugih republikanaca koji su tražili relevantnost u Trampovoj eri, Vans je na kraju promijenio ton. Priznao je da je bio u krivu nakon što je vidio kako je vođen Trampov predsjednički mandat, i u međuvremenu je evoluirao u jednog od njegovih najpostojanijih branitelja.

- Nisam mislio da će biti dobar predsjednik - rekao je Vans nedavno za Fox News Channel. "No, bio je sjajan predsjednik. I to je jedan od razloga zašto toliko radim na tome da osiguram da dobije drugi mandat."

Nagrađen za promjenu mišljenja

Vans je nagrađen za svoj preokret kada se kandidovao za upražnjeno senatsko mjesto 2022., kada je dobio Trampovu podršku. Blizak je s Trampovim sinom Donaldom Jr.

Vans je osporio legitimitet krivičnih progona i građanskih presuda protiv Donalda Trampa i svojevremeno je doveo u pitanje rezultate izbora 2020.

Prošlog februara je izjavio za ABC News da bi, da je on bio potpredsjednik 6. januara 2021., bio poručio slijedeće saveznim državama u kojima je Tramp osporavao rezultate glasanja i Kongresu da se rasprava morala nastaviti, i pitanje Bajdenove pobjede se moralo nastaviti razmatrati i u Kongresu i u Senatu.

- To je legitiman način dovođenja u pitanje rezultata izbora , za koje mnogi ljudi, uključujući i mene, misle da su 2020 bili jako problematični - rekao je je tada Dž. D. Vans.

Treba podsjetiti da su mnoge savzne države tada usvojile su hitne mjere kako bi omogućile ljudima sigurno glasanje tokom pandemije COVID-19. Ali sudije, izborni funkcioneri u obje stranke i Trumpov glavni tužilac zaključili su da nije bilo dokaza o rasprostranjenoj izbornoj prijevari na izborima 2020.


Objasnio Trampovu popularnost

Inače, Vansova autobiografija "Hillybilly Elegy", čiji je podnaslov "Memoari porodice i kulture u krizi", bila je široko prihvaćena i popularna između ostaloga jer je dala uvid i pokušala objasniti činjenicu da je Tramp je toliko popularan u srednjoj Americi, gdje su gubitak radnih mjesta u proizvodnji i kriza s opioidima doveli mnoge porodice poput njegove u teško siromaštvo, zlostavljanje i ovisnost.

Priča o Vansovom teškom djetinjstvu u Middletownu, Ohio, gdje je rođen, i o njemu dobro poznatom području istočnog Kentucky Hillsa također je osvojila Hollywood. Režiser Ron Howard napravio je prema knjizi film 2020. , u kojoj su glavne uloge imale Ejmi Adams (Amy Adams) kao Vansova majka, i Glen Klos (Glenn Close) kao njegovom voljenom Mamaw - bakom.

Upravo je uz bakino ohrabrenje, Vans uspješno primljen i služio marinskom korpusu, a kao marinac je bio raspoređen u Irak. Diplomirao na Državnom univerzitetu Ohajo i potom na pravnom fakultetu prestižnog Univerziteta Yale. Odatle se na jedno vrijeme pridružio investicijskoj kompaniji u Silikonskoj dolini prije nego što se vratio u Ohio, kako bi pokrenuo neprofitnu organizaciju za koju je rekao da će imati cilj da razvije tretmane ovisnosti o opioidima koji bi se mogli "biti prihvaćeni na nacionalnoj razini".

Ipak, njegova neprofitna organizacija - Naša obnova Ohaja - nije uspjela u toj misiji i zatvorena je. Tokom kampanje 2022., tadašnji Zastupnik u Kongresu i Vansov demokratski suparnik, Tim Rajan (Ryan), optužio ga je da je Organizaciju koristio kao “ paravan za svoje političke ambicije”. Rajan se u toj optužbi pozivao na izvještaj da je organizacija plaćala Vansovom političkom savjetniku i provodila ispitivanje javnog mnijenja, dok su napori u rješavanju problema ovisnosti uveliko propali. Vans je ove optužbe negirao.

No, kao senator, Vans je pokazao određenu spremnost da sarađuje s demokratama u važnim pitanjima. On i demokratski senator iz Ohaja Sherrod Brown su se udružili oko brojnih pitanja važnih za saveznu državu koju predstavljaju, uključujući borbu za finansiranje tvornice čipova vrijedne 20 milijardi dolara koju Intel gradi u centralnom Ohaju , kao i uvođenje zakona o sigurnosti željeznica kao odgovor na prošlogodišnju ekološku katastrofu u mjestu East Palestine u Ohaju, usljed iskakanja iz tračnica voza koji je prevozio otrovne industrijske kemikalije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.