REZULTATI IZBORA

Paul Kagame osvojio 99 posto glasova na izborima u Ruandi

Dugogodišnji vladar zemlje namjerava produžiti svoj trodecenijski boravak na vlasti

Paul Kagame glasao. CFP

FENA

16.7.2024

Predsjednik Paul Kagame osvojio je 99 posto glasova, sudeći po privremenim rezultatima predsjedničkih izbora u Ruandi održanih u ponedjeljak, saopćila su izborna tijela, u ishodi koji se uveliko očekivao dok dugogodišnji vladar zemlje namjerava produžiti svoj trodecenijski boravak na vlasti.

Kagameovi protivnici - Frank Habineza iz Demokratske stranke zelenih Ruande i nezavisni kandidat Philippe Mpayimana - zajednički su dobili manje od jedan posto glasova u privremenim rezultatima što čini 79 posto svih glasačkih listića.

Visoke dužnosti

Rezultat je odražavao ishod iz 2017., kada je Kagame osvojio skoro 99 posto glasova. Konačni rezultati očekuju se do 27. jula, iako bi mogli biti objavljeni i ranije.

Kagame (66), koji je na vlasti od završetka genocida u toj zemlji 1994., kandidirao se praktički bez protivnika. Dvojici njegovih jačih kritičara onemogućeno je da se kandidiraju za visoke dužnosti.

Na nekim biračkim mjestima u glavnom gradu Kigaliju bili su dugi redovi. Izborne vlasti saopćile da je 9,5 miliona Ruanđana registrirano za glasanje u zemlji od 14 miliona stanovnika.

. Ovo će mi biti prvi put da glasam. Glasam za predsjednika Kagamea jer nikada prije nisam vidio vođu poput njega - izjavio je motociklist Jean Claude Nkurunziza.

Kagame predvodi istočnoafričku zemlju otkako je preuzeo vlast kao vođa pobunjenika koji su preuzeli vlast i okončali genocid 1994. Bio je potpredsjednik i de facto čelnik od 1994. do 2000., kada je postao predsjednik.

Mnogi ga osuđuju kao nasilnog autoritarca, ali ga drugi hvale zbog impresivnog rasta u tri decenije nakon genocida.

Kagame je jedan od afričkih vođa koji su produžili vladavinu promjenom ograničenja mandata. Ruanđani su 2015. godine na referendumu izglasali ukidanje ograničenja od dva mandata.

Sada bi Kagame mogao ostati na vlasti do 2034.

U subotu je novinarima izjavio da njegov mandat dolazi od naroda.

- Vladajuća stranka i građani Ruande tražili su od mene da se kandidiram za još jedan mandat. Na ličnom planu, mogu udobno otići kući i odmoriti se - kazao je.

Izbori u Ruandi održani su u jeku pojačanih strahova od nesigurnosti u afričkoj regiji Velikih jezera. Pobunjenici poznati kao M23 bore se protiv kongoanskih snaga u udaljenom području susjednog istočnog Konga.

Grupe za ljudska prava

Između 3.000 i 4.000 ruandskih snaga bori se uz M23, tvrde stručnjaci Ujedinjenih nacija u izvještaju objavljenom prošle sedmice. Američka vlada opisala je grupu kao podršku Ruande.

Ruanda optužuje vojsku Konga da je regrutovala borce koji su bili među počiniteljima genocida.

Grupe za ljudska prava nastavljaju dizati uzbunu zbog oštrih ograničenja ljudskih prava, uključujući slobodu udruživanja, u Ruandi.

Amnesty International u nedavnom je saopćenju izrazio zabrinutost zbog "prijetnji, proizvoljnog pritvaranja, kaznenog progona na temelju izmišljenih optužbi, ubistava i prisilnih nestanaka" usmjerenih na političku opoziciju, usmjerenih na potiskivanje glasova protivljenja, uključujući među civilnim grupama i medijima, "ima zastrašujući učinak i ograničava prostor za raspravu za građane u Ruandi", prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.