NIJE IM SVEJEDNO

Panika zavladala u Rusiji nakon hapšenja osnivača Telegrama: "Ovo je kao kad su Britanci razbili Enigmu"

Uzvrpoljili su se i politički krugovi i proratni vojni blogeri, upozoravajući na moguće negativne posljedice hapšenja

Pavel Durov. AP

N. H.

25.8.2024

Nakon hapšenja rusko-francuskog milijardera Pavela Durova, osnivača i izvršnog direktora Telegrama, nastala je poprilična paniak u Rusiji. 

Uzvrpoljili su se i politički krugovi i proratni vojni blogeri, upozoravajući na moguće negativne posljedice hapšenja za Rusiju i Ruse, a posebno vezano uz ruski rat u Ukrajini.

Durov je uhapšen na aerodromu "Paris-Le Bourget" u Francuskoj kada je u subotu navečer stigao u zemlju svojim privatnim avionom iz Azerbajdžana, prema francuskoj televiziji TF1 i novinskoj agenciji AFP, jer navodno nije adekvatno moderirao kriminalne aktivnosti na svojoj platformi za razmjenu poruka.

Na hapšenje su promptno reagirali neki ruski visokorangirani političari.

 Zamjenik predsjednika Državne dume Vladislav Davankov rekao je kako je pozvao ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da osigura Durovljevo oslobađanje. 

Andrej Klišas, čelnik Odbora ruskog Vijeća Federacije za ustavno pravo, opisao je postupke Francuske kao "borbu za slobodu govora i evropske vrijednosti" u sarkastičnoj objavi na svom Telegram kanalu.

Ruska ambasada u Francuskoj saopćila je da je zatražila konzularni pristup Durovu, iako nije bilo takvog zahtjeva od njegovih predstavnika, prema agenciji Interfax. Predstavnik Telegrama i Durov odbili su komentirati ove informacije.

Bivši savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, Anton Geraščenko, na X-u je objavio neke od komentara na ruskim društvenim mrežama nakon hapšenja Durova. Radi se, kaže, o nagađanjima i paničnim ispadima:

- "Navodno je prije nekoliko dana Durov tražio sastanak s Putinom u Bakuu i odbijen je", 

"Telegram je glavna informacijska mreža, komunikacijski alat i rusko sredstvo utjecaja na svijet. Telegram je messenger aplikacija broj jedan u Ukrajini. Ima 300 miliona korisnika u Indiji i vodeći je u Južnoj i Latinskoj Americi. Mogao bi se izgubiti utjecaj Rusije na svijet", 

"Durovljevo hapšenje moglo bi biti slično britanskom razbijanju šifre Enigma tokom Drugog svjetskog rata: Telegram je jedini glasnik ruske vojske. Sve njihove poruke mogle bi doći u ruke Zapada", 

"Uprkos tvrdnjama Rusije da će brzo napraviti novi messenger, to je nemoguće. Oni koji to govore ili su idioti ili jednostavno žele ukrasti novac", 

"Durov se optužuje za nesaradnju s francuskom policijom u trgovini drogom, pedofiliji i drugim teškim zločinima. U idućih nekoliko mjeseci mnogi građani Rusije mogu biti okrivljeni za iste zločine nakon što su dobili pristup šifriranim porukama" - neke su od poruka koje je prenio Geraščenko

Američki vojni analitičar specijaliziran za Rusiju, Samuel Bendet, na X-u je objavio gostovanje ruskog vojnog blogera Kirila Fedorova, koji je govorio o temi blokiranja Telegrama u Rusiji. 

- Doslovno jučer smo vodili Iskandere preko Telegrama, naše topništvo se navodi preko Telegrama, vazduhoplovstvo. To je realnost! Borimo se na internetu! Imamo emitiranje dronovima putem Discorda, imamo smjernice putem Telegrama, rad s našim izvorima informacija odvija se putem Telegrama, sviđalo se to nekome ili ne - rekao je Fedorov, kako je preveo Bendett.

Na X-u se oglasio i poznati američki vojni analitičar Rob Li.

- Telegram je glavna društvena mreža putem koje se šire informacije otvorenog izvora o ratu. To uključuje snimke, ali i mišljenja i analize iz ruskih i ukrajinskih vojnih izvora. Značajna promjena u politici Telegrama mogla bi imati značajan učinak na domenu informacija za ovaj rat - naveo je Li

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.