OBILJEŽAVENJE 15. JULA

Erdoan: Sjećamo se epske borbe našeg naroda koji se goloruk suprotstavio tenkovima

Tokom pokušaja puča u Turskoj poginule su 252, a ranjeno je više od 2.730 osoba

Redžep Tajip Erdoan odao počast stradalima. Anadolija

Anadolija

15.7.2024

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je kako se danas, 15. jula, s ponosom sjećaju epske borbe turskog naroda koji se goloruku suprotstavio tenkovima tokom pokušaja puča iz 2016. godine.

Erdoan se obratio okupljenim građanima nakon posjete Spomenika šehidima 15. jula u Istanbulu, u neposrednoj bilizini se nalazi u neposrednoj blizini “Mosta šehida 15. juli”.

- S velikim ponosom se sjećamo epske borbe našeg naroda koji se golih ruku suprotstavio tenkovima i smrtonosnom oružju -", rekao je Erdogan, te dodao:

"Kao što je to činio i ranije, ovaj narod će poremetiti svaku igru ​​koja dotiče njegovu nezavisnost i pokušava staviti okove na njegovu volju. Do Sudnjeg dana nećemo oprostiti onima koji 15. juli nazivaju 'igrom' i onima koji ga nazivaju 'predstavom'."

Zatraženo izručenje

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turske u noći 15. jula 2016. godine, a riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetulah Gulen (Fetullah), nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turkiye montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Ranjeno više od 2.730 osoba

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turske, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginule su 252, a ranjeno je više od 2.730 osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.