POLITIČKA FORMACIJA

Politico: "Orban okuplja Habsburško carstvo"

Orban je izjavio kako očekuje da će njegova nova politička formacija postati najveća grupa evropske desnice

Viktor Orban. AP

N. H.

13.7.2024

Mađarski premijer Viktor Orban okuplja političku formaciju koja mnoge podsjeća na Habsburško carstvo. 

On je 30. juna u Beču najavio osnivanje političke grupe pod nazivom "Domoljubi za Evropu", koja će se fokusirati na okupljanje desničarskih opcija iz bivših zemalja Habsburškog carstva: Austrije, Češke i Mađarske, piše Politico. 

Orban je izjavio kako očekuje da će njegova nova politička formacija postati najveća grupa evropske desnice. 

- Stvaramo političku formaciju koja će po mom mišljenju poletjeti poput rakete i vrlo brzo postati najveća grupa evropske desnice - rekao je Orban.

Uprkos nazivu "Domoljubi za Evropu", jasno je da nije orijentirana prema evropskom jedinstvu, već prema očuvanju nacionalističkih interesa. 

Robert Fico, slovački premijer koji je preživio nedavni atentat, izrazio je divljenje. 

- Želim čestitati mađarskom premijeru i izraziti svoje divljenje njegovoj odluci da posjeti Kijev i Moskvu bez ikakvog oklijevanja - rekao je Fico koji je naglasio da ne podržava ulazak Ukrajine u NATO: 

- Članstvo Ukrajine u NATO-u garantiralo bi samo treći svjetski rat.

Nedavno su se grupi pridružile i francuski "Nacionalni skup" te italijanska "Lega", što ukazuje na rastuću podršku desničarskih stranaka širom Evrope. 

Iako Francuzi trenutno imaju najveću delegaciju u novoj grupi, Orban i njegovi "habsburški saveznici" mogli bi preuzeti dominaciju ako uspiju pridobiti desne stranke iz Slovenije i Slovačke.

Dok “Domoljubi za Evropu” dobivaju sve veću podršku, Orbanov utjecaj raste, a Mađarska se pozicionira kao ključni igrač u regiji. 

U konačnici, čak i članovi nekada moćne habsburške dinastije, poput Georga i Eduarda Habsburg-Lotringena, izražavaju spremnost da podrže ovu novu političku formaciju. 

- Ako ikad budemo potrebni, tu smo - rekao je Eduard Habsburg-Lotringen, naglašavajući ozbiljnost i potencijal ovog pokreta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.