POMOĆ UKRAJINI

Premijerka Danske dala Ukrajini zeleno svjetlo za napade danskim oružjem u Rusiji

Dobrodošli ste da iskoristite ono što smo donirali Ukrajini, takođe van Ukrajine, odnosno za ruske mete

Premijerka Danske. Anadolija

Anadolija

29.5.2024

Danska premijerka Mete Frederiksen (Mette) izjavila je u srijedu da dozvoljavaju Ukrajini da napadne Rusiju danskim oružjem, sve dok je upotreba u okviru međunarodnog prava, javlja Anadolija.

Ruske mete

- Dobrodošli ste da iskoristite ono što smo donirali Ukrajini, takođe van Ukrajine, odnosno za ruske mete, ako je to u okviru međunarodnog prava - rekla je Frederiksen u intervjuu za TV2.

Ona je dodala da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg bio vrlo jasan po ovom pitanju, da je to "u okviru pravila kada vodite rat, jer je Ukrajina ta koja je na udaru Rusije".

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je u utorak da Ukrajini treba dozvoliti da koristi francusko oružje, uključujući rakete dugog dometa, protiv ciljeva u Rusiji.

- Mislimo da im moramo dozvoliti da neutraliziraju vojna područja iz kojih se lansiraju projektili i u osnovi vojna područja iz kojih se Ukrajina napada - rekao je Makron novinarima na konferenciji za novinare s njemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholzom) u Brandenburgu u Njemačkoj.

 Njemačka neće zabraniti upotrebu njemačkog oružja

Šolc je najavio da Njemačka neće zabraniti upotrebu njemačkog oružja protiv ruskih vojnih ciljeva.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u utorak je pozvao Sjedinjene Američke Države i zemlje NATO-a u Evropskoj uniji da dozvole Ukrajini da koristi rakete koje je isporučio Zapad za napade u Rusiji.

Međutim, neke zemlje insistiraju da se njihovo oružje koristi samo na ukrajinskoj, a ne na ruskoj teritoriji.

Visoki predstavnik Evropskoj uniji za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell smatra da zapadni lideri treba da izbjegavaju "rizik eskalacije" kada dozvoljavaju ukrajinskim snagama da koriste oružje na ruskoj teritoriji.

Međutim, on je tokom sastanka u Briselu u utorak rekao i da su samoodbrambeni napadi na vojne ciljeve na ruskoj teritoriji "legitiman akt prema međunarodnom pravu kada se izvode na proporcionalan način".

Borelj je naglasio da svaka država članica EU treba da odluči na individualnoj osnovi o tom pitanju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je u utorak Zapadu "ozbiljnim posljedicama" ako Ukrajini bude dozvoljeno da koristi zapadno oružje dugog dometa na ruskoj teritoriji, objavio je "The Moscow Times".

Napad Kijeva unutar Rusije 

Prema Putinovim riječima, napad Kijeva unutar Rusije mogao bi izazvati globalni sukob.

Ranije ovog mjeseca, danska vlada najavila je novi paket vojne pomoći Ukrajini u ukupnom iznosu od 5,6 milijardi danskih kruna (813 miliona dolara), od čega polovina sredstava usmjerena na jačanje protivvazdušne odbrane.

Frederiksen je nedavno pozvala druge evropske zemlje da slijede primjer Njemačke i obezbijede Ukrajini više sistema protivvazdušne odbrane Patriot.

Premijerka je prošlog mjeseca sa svojim poljskim kolegom Donaldom Tuskom razgovarala o mogućnosti stvaranja "gvozdene kupole" za zaštitu evropskih gradova od vazdušnih napada u slučaju rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.