PODRŠKA VLADI

Danski parlament odbio priznati Palestinu

U Danskoj su prijedlog iznijele četiri ljevičarske stranke

Anadolija

D. H.

28.5.2024

 Danski parlament odbacio je prijedlog o priznanju palestinske države te podržava stajalište vlade po kojemu za to nisu ispunjeni uvjeti, premda su danas odluku o priznanju donijele Španjolska, Irska i Norveška. Izrael, koji je u sve većoj izolaciji nakon više od sedam mjeseci sukoba s palestinskim militantima iz Hamasa koji vlada Gazom, žestoko je reagirao na europske poteze vezane uz priznanje Palestine.

U Danskoj su prijedlog iznijele četiri ljevičarske stranke.

Članica parlamenta Sascha Faxe rekla je da njezina stranka 'Alternativa' smatra kako je priznavanje palestinske države jedini način za postizanje trajnog mira na Bliskom istoku.

"Velika većina danskih političara slaže se da na Bliskom istoku neće biti trajnog mira bez rješenja s dvije države", rekla je u parlamentu aludirajući na priznanje Palestine uz Izrael, dodavši kako smatra da je priznanje način kojim će se omogućiti prava običnim Palestincima.

Ministar vanjskih poslova Lars Lokke Rasmussen ranije je kazao da danska vlada ne može priznati palestinsku državu jer nema jedinstvenu funkcionalnu vlast niti kontrolu nad vlastitim teritorijem. Rasmussen nije sudjelovao u raspravi u utorak, no kazao je kako se nada da će Danska jednog dana moći dati potporu palestinskoj državi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.