ZBOG IZRAELSKIH RACIJA

Izraelske snage i jevrejski doseljenici prošle godine raselili 4.000 Palestinaca na Zapadnoj obali

U izvještaju je navedeno da je prošle godine rekordan broj Palestinaca bio prisiljen napustiti svoje domove na Zapadnoj obali

Izraelske racije. Anadolija

Anadolija

28.2.2024

Oko 4.000 Palestinaca moralo je napustiti svoje domove na okupiranoj Zapadnoj obali prošle godine zbog izraelskih racija, hapšenja i nasilja jevrejskih doseljenika, javlja Anadolija.

U izvještaju koji je objavio Ured Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), date su informacije o Palestincima na Zapadnoj obali koji su raseljeni zbog nasilja jevrejskih doseljenika i praksi izraelskih snaga prošle godine.

Prošle godine rekordan broj

U izvještaju je navedeno da je prošle godine rekordan broj Palestinaca bio prisiljen napustiti svoje domove na Zapadnoj obali - oko 4.000.

U izvještaju je navedeno da je glavni razlog za raseljavanje bilo nasilje jevrejskih doseljenika i politika izraelskih snaga koja sprečavaju stanovnike da pristupe njihovoj zemlji.

Razlog za napuštanje domova Palestinaca je i uništavanje njihove imovine, sistematska diskriminacija, hapšenja i racije od strane izraelskih snaga.

U izvještaju je navedeno da su te prakse implementirale izraelske vlasti ili uz njihovo odobrenje kako bi natjerale Palestince da napuste svoje domove i zemlje, te da je povećana zabrinutost zbog "prisilnog raseljavanja" suprotno međunarodnom pravu.

Podsjetili su da izraelske vlasti kao razlog za uništavanje palestinskih kuća navode "bespravnu gradnju".

Okupirana Zapadna obala podijeljena u tri zone

Palestinske i izraelske delegacije su 1995. godine potpisale takozvani "Drugi sporazum iz Osla" prema kojem je okupirana Zapadna obala podijeljena u tri zone.

Zona "A" prostire se na 18 posto teritorije Zapadna obale i administrativnu i sigurnosnu vlast imaju Palestinci. Zona "B" čini 21 posto Zapadne obale i u njoj su podijeljene administrativne i sigurnosne ingerencije. Treća i najveća zona "C" pokriva 61 posto Zapadne obale i u potpunosti je pod kontrolom Izraela.

Tokom racija koje su izraelske snage izvele na tom području, srušena su 222 objekta, uglavnom u zoni "A".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.