PREDSJEDNIK SAD

Bajden: Nadam se da će do ponedjeljka biti proglašen prekid vatre u Gazi

Bajden je to rekao u svjetlu izvještaja o stanovitom napretku u neizravnim pregovorima izraelskih dužnosnika i Hamasa

Džo Bajden. AP

H. J. I.

27.2.2024

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je kako se nada da će do ponedjeljka biti postignut prekid vatre u Pojasu Gaze, prenosi BBC.

Bajden je to rekao u svjetlu izvještaja o stanovitom napretku u neizravnim pregovorima izraelskih dužnosnika i Hamasa.

Prekid vatre obuhvatao bi dopremu humanitarne pomoći Pojasu Gaze i puštanje na slobodu još talaca koje je Hamas oteo u Izraelu 7. oktobra prošle godine.

Izrael nije imao komentara, a dužnosnici Hamasa rekli su da dvije strane nisu baš toliko blizu dogovora o prekidu vatre koliko je Bajden sugerirao.

Katar: Još nema dogovora

Katar, koji posreduje u pregovorima zajedno s Egiptom, rekao je da još ne može objaviti da je postignut dogovor.

Glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova Madžid al-Ansari rekao je da će Doha "tražiti stanku prije početka ramazana" i da je "puna nade, ne nužno optimistična".

Po Reutersu, koji se poziva na neimenovani izvor blizak pregovorima, Hamas još proučava prijedlog dogovora, koji je iznijela Francuska, a koji predviđa stanku od 40 dana u svim vojnim operacijama i razmjenu Palestinaca koji se nalaze u izraelskim zatvorima za izraelske taoce u omjeru 10 prema jedan.

- Blizu smo. Još nismo gotovi. Nadam se da ćemo do idućeg ponedjeljka imati prekid vatre -  rekao je Bajden novinarima u Njujorku u ponedjeljak. "

"Izrael bi bio spreman pristati na stanku za vrijeme ramazana"

U NBC-jevoj emisiji "Late Night With Seth Meyers" Bajden je rekao da bi Izrael bio spreman pristati na stanku za vrijeme ramazana kada bi se postigao dogovor. 

- Dolazi ramazan i Izraelci su se dogovorili da neće djelovati ni za vrijeme ramazana, kako bi nam dali vremena da izvučemo sve taoce - rekao je.

- Prioritet za nas u Hamasu nije razmjena zatvorenika, nego prekid rata - rekao je dužnosnik Hamasa za BBC.

- Nije logično, nakon svog tog gubitka života i imovine, pristati na bilo kakvu ponudu koja ne vodi do potpunog prekida vatre, povratka raseljenih i obnove Gaze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.