KOMENTAR DANA

Građanska k'o Afganistan

Skup bradonja s prstom podignutim u zrak protestira tražeći građansku državu

Skup za građansku BiH. Facebook

Danijal Hadzovic

prije 3 sata 59 minuta

Srpskim i hrvatskim nacionalistima u prošlosti je sa SDA bilo lako.

Uvijek su mogli prstom uprijeti u tu ekskluzivno monoetničku bošnjačku stranku, organizaciju „muslimanskog kulturnog kruga“, i svoju sljedbu plašiti da nasuprot njih stoje snage koje žele muslimansku državu, da s njima takvima BiH teško da je moguća i da nema druge nego koncentrirati se u vlastite etničke torove. S njima je mnogo lakše bilo i dijeliti vlast - svakome njegova ministarstva, firme i agencije raspodijeljeni po etničkom društvu.

Mnogo teže je bilo izaći nakraj s multietničkim strankama, jer su u startu svojim karakterom kvarile koncept raspodjele države i vlasti na tri. Srpski i hrvatski nacionalistički krugovi za njihove politike građanskog društva i pozivanja na zajedništvo imale su efektan odgovor - sve je samo podvala, a građanska država kukavičije jaje za Srbe i Hrvate preko kojeg Bošnjaci žele ostvariti dominaciju nad cijelom BiH.

I, uistinu, građanske stranke su nekoć imale veliki izazov demantirati takve tvrdnje kroz održavanje svog multietničkog karaktera i brige da svojim djelovanjem ne favoriziraju niti jedan narod na štetu drugog. A onda, u međuvremenu, većina je njih negdje putem odustala od toga, stavljajući u prve redove nove mlade snage „socijaldemokrata“ i „liberala“, koje se nisu libile do glasova i popularnosti dolaziti preko podilaženja nacionalizmu naroda kojem se obraćaju.

Osim ovog uništenja građanske opcije iznutra, srpski i hrvatski nacionalisti dobili su još jedan poklon – SDA je odjednom počela govoriti kako je i ona za građansku državu, a kružok zadriglih bošnjačkih nacionalista okupljenih oko ove stranke i njihovog partnera DF-a počeo je tvrditi upravo ono što su i srpski i hrvatski nacionalisti tvrdili – da je cilj građanske države da demokratska većina (čitaj: Bošnjaci) uspostavi vlast u državi bez konstitutivnih kočnica.

Stoga, posljednjih mjeseci možemo svjedočiti uistinu grotesknim prizorima – skup bradonja s prstom podignutim u zrak protestira tražeći građansku državu.

Ko im ne bi vjerovao.

Građanska ideja šaptom pade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.