PREMIJER IZRAELA

Netanjahu: Davanje države Palestincima postavilo bi Ginisov rekord u nagrađivanju terorizma

Narod Izraela, kaže Netanjahu, "nije glup"

Benjamin Netanjahu. Anadolija

H. J. I.

26.2.2024

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu (Netanyahu) u emisiji "Fox and Friends", poručio je da bi davanje države Palestincima značilo Ginisov svjetski rekord u nagrađivanju terorizma.

Narod Izraela, kaže Netanjahu, "nije glup", dodajući da je Gaza bila "de facto" palestinska država i da je korištena za ubijanje, silovanje i kidnapovanje Izraelaca.

- Davanje Palestincima države koja bi mogla ugroziti Izrael postavilo bi Ginisov svjetski rekord u nagrađivanju terorizma - smatra izraelski premijer.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i njegova administracija nedavno su insistirali da se rat u Gazi mora završiti putem u palestinsku državu ako Izrael želi normalizirati odnose sa Saudijskom Arabijom i postići istinski mir.

Netanjahu je tokom intervjua rekao da cijeni Bajdenovu podršku. Također je rekao da je izraelski narod "jedinstven kao nikada prije u tvrdnji da ono što nećemo prihvatiti je palestinska država koja ugrožava Izrael".

- Ovo nije moj lični stav, ovo je stav naroda Izraela - rekao je Netanjahu, odgovarajući na pitanje o jučerašnjem komentaru guvernera Kalifornije Gavina Njusoma (Newsom) o tome da premijer "udvostručuje gluposti" u svom protivljenju palestinskoj državi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.