RAT NA BLISKOM ISTOKU

Hamas odustao od ključnih zahtjeva, sve bliži dogovor o puštanju talaca

Glavne prepreke su riješene u smislu Hamasovog insistiranja na potpunom povlačenju izraelskih snaga i okončanju rata

Pojas Gaze. Anadolija

H. J. I.

26.2.2024

Hamas je odustao od nekih ključnih zahtjeva u pregovorima za dogovor o taocima i prekid vatre u Gazi nakon izraelskih tvrdnji da je njihovo ranije stajalište "suludo", piše CNN. To bi mogao biti pozitivan pomak dviju zaraćenih strana prema sporazumu koji bi konačno mogao dovesti do primirja i oslobađanja izraelskih talaca, tvrde dva upućena izvora.

- Glavne prepreke su riješene u smislu Hamasovog insistiranja na potpunom povlačenju izraelskih snaga i okončanju rata - rekao je visoki dužnosnik Bajdenove administracije nakon sastanka u petak u Parizu između američkih, egipatskih, izraelskih šefova obavještajnih službi i katarskog premijera.

Hamas značajno smanjio svoje zahtjeve

- Hamasovi zahtjevi za brojem Palestinaca koji bi morali biti oslobođeni su pali - dodao je dužnosnik.

Diplomatski izvor upoznat s razgovorima potvrdio je da je Hamas ublažio svoje stajalište prije dogovora o prvoj fazi sporazuma, iako se očekuje da će se izazovnije prepreke pojaviti kasnije kada će se raspravljati o složenim pitanjima, kao što je Hamasovo oslobađanje izraelskih vojnih zarobljenika, te samom kraju sukoba.

Izvori tvrde da bi se sporazum vjerovatno provodio u više faza i da bi nakon sklapanja početnog dogovora mogao dovesti do primirja koje bi trajalo šest sedmica uz oslobađanje grupe izraelskih talaca, uključujući žene, djecu, starije osobe i bolesne u zamjenu za manji broj palestinskih zarobljenika nego što je Hamas isprva tražio.

No, u drugoj fazi očekuje se da će pregovori postati kompliciraniji.

Pregovori u više faza

Tijekom primirja pregovori bi se vodili oko osjetljivijih tema, poput oslobađanja izraelskih vojnika koji su taoci, palestinskih zatvorenika koji služe duže kazne, povlačenja snaga IDF-a i trajnog prekida rata te konačno pitanje rješenja budućih odnosa Izraela i Palestine.

Izraelski čelnici jasno su dali do znanja da namjeravaju pokrenuti vojnu ofanzivu na Rafah, dok je u ranijem prijedlogu Hamas rekao da žele koristiti drugu fazu za raspravu o "pitanjima za nastavak zajedničkog prekida vojnih operacija".

Timovi zemalja koji su se sastali u petak u Parizu sastali su se i danas u Dohi kako bi detaljnije razgovarali o planovima za pregovore, što je zasigurno znak napretka.

Razgovori u Parizu "dobro su prošli", rekao je visoki dužnosnik administracije. 

- Sada je sve na tehničkom nivou, mislim da možemo postići dogovor - rekao je dužnosnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.