CRVENA LINIJA

Amnesty International povodom plana Netanjahua za Rafah: Palestinci u Gazi u velikoj opasnosti od genocida

Procjene pokazuju da se oko 1,4 miliona Palestinaca nalazi u Rafahu

Nemaju gdje pobjeći. Anadolija

Anadolija

10.2.2024

Amnesty International je u petak izdao upozorenje, tvrdeći da naređenja izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) vojsci da planira ofanzivu na Rafah u Pojasu Gaze predstavljaju "ozbiljan rizik od genocida" za civile, javlja Anadolija.

Strašna situacija

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u petak je naredio vojsci da preda plan za evakuaciju civila iz Rafaha i poraz tamošnjih bataljona Hamasa.

Generalna sekretarka Amnesty Internationala Agnes Callamar postavila je pitanja na društvenoj mreži X u vezi izvodljivosti i sigurnosti mjera evakuacije, ističući strašnu situaciju s kojom se suočavaju civili u Gazi.

- Evakuacija?? ALI GDJE? Nema se gdje otići. Međunarodna zajednica ima obavezu djelovati kako bi spriječila genocid - navela je Callamar.

Opasan uvod

Nakon objave da je Netanjahu zatražio plan, reagovalo je i palestinsko predsjedništvo saopštavajući da je izraelska agresija na Rafah "prešla sve crvene linije". Istaknuto je i da je to „opasan uvod u provođenje politike raseljavanja Palestinaca“.

Procjene pokazuju da se oko 1,4 miliona Palestinaca nalazi u Rafahu nakon što je izraelska vojska primorala stotine hiljada Palestinaca sa sjevera Pojasa Gaze da se evakuišu na jug.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.