BLISKI ISTOK

Šef Generalne skupštine UN-a šokiran ofanzivnim planom Izraela za Rafah

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) u petak je naredio vojsci da preda plan za evakuaciju civila iz Rafaha

Francis: Šokiran sam. United Nations

Anadolija

10.2.2024

Predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Dennis Francis u petak je rekao da je zaprepašten zbog planirane izraelske vojne ofanzive na grad Rafah u južnom Pojasu Gaze, javlja Anadolu.

- Šokiran sam i duboko užasnut vijestima o izraelskoj vojnoj ofanzivi na jug Pojasa Gaze - objavio je Dennis Francis, UN-ov ambasador Trinidada i Tobaga, na društvenoj mreži X.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) u petak je naredio vojsci da preda plan za evakuaciju civila iz Rafaha i poraz tamošnjih bataljona Hamasa.

Francis se pridružio molbi generalnog sekretara UN-a Entonia Guteresa (Antoni Guterres) u ime mnoštva nedužnih civila, više od milion, koji su se sklonili u grad i nemaju gdje bezbijedno otići.

- U ime čovječanstva, zahtijevam da se njihova nevolja čuje i molbe usliše. Još jednom ponavljam zahtjeve Generalne skupštine #UN-a za hitnim humanitarnim prekidom vatre, poštovanjem obaveza svih strana u međunarodnom humanitarnom pravu i bezuslovnim oslobađanjem svih preostalih talaca - dodao je Francis.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.