KRITIKE

Otac izraelskog taoca čije je ubistvo vojska nazvala greškom, oštro kritikovao Vladu

Oni nisu naši lideri, misle samo na sebe, rekao je

Gaza u ruševinama. Anadolija

Anadolija

20.12.2023

Avi Šamriz, otac Alona Šamriza, jednog od trojice izraelskih talaca koje je vojska Izraela "greškom" ubila u Pojasu Gaze, uputio je oštre kritike Vladi predvođenoj Benjaminom Netanjahuom.

Govoreći u programu NBC Newsa, Šamriz je rekao da je Vlada Izraela najprije dopustila da 7. oktobra Hamas otme njegovog sina, a potom ga je izraelska vojska ubila u decembru.

- Dvaput ste ubili mog sina - naglasio je Avi Šamriz.

"Ne zaslužuju nas kao društvo"

Naglašavajući kako Vlada predvođena Netanjahuom nema kapacitet da služi zemlji, Šamriz je poručio kako administracija "ne zaslužuje nas kao društvo, kao narod."

- Oni nisu naši lideri. Misle samo na sebe. Na fotelje i na svoje džepove - istakao je Šamriz.

Navodeći da izraelska administracija ne vodi računa o tome kako vratiti taoce iz Gaze, Šamriz je rekao kako vlasti uopće "ne razmišljaju o taocima".

Izraelska vojska saopćila je da je 15. decembra u Pojasu Gaze "greškom" ubila tri taoca iz Izraela.

Odbijen zahtjev

Porodica jednog od "greškom" ubijenih, 26-godišnjeg Alona Šamriza, podnijela je zahtjev da se stradali upiše u listu "mučenika". Međutim, kako su javili izraelski mediji, vojska je odbila ovaj zahtjev.

Porodica je potom podsjetila da su trojica talaca ubijeni uprkos činjenici da su bili bez odjeće i imali bijelu zastavu.

Izrael je pokrenuo bombardovanje Pojasa Gaze iz vazduha i s kopna, uveo opsadu i krenuo u kopnenu ofanzivu kao odmazdu za prekogranični napad Hamasa 7. oktobra.

Do prve razmjene zarobljenika došlo je nakon što je 24. novembra na snagu stupila četverodnevna "humanitarna pauza", poslije koje su nastavljeni izraelski napadi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.