EVAKUACIJA

Palestinci nastavljaju da bježe sa sjevera na jug Gaze

Otprilike dva kilometra staze u koridoru, za koji se kaže da je određen za evakuaciju, pretrpjelo je velika razaranja od izraelskih napada

Evakuacija od sjevera ka jugu Gaze. Anadolija

Anadolija

8.11.2023

Palestinci u grupama nastavljaju da bježe sa sjevera na jug Gaze, kako bi se spasili od kontinuiranih izraelskih napada koji traju od 7. oktobra.

Anadolu je objavila video na kojem se može vidjeti grupa prisilno raseljenih Palestinaca kako napuštaju sjeverni dio blokiranog Pojasa Gaze.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze od napada Hamasa 7. oktobra. Od tada je ubijeno najmanje 10.569 Palestinaca, uključujući 4.324 djece i 2.823 žene, prema podacima Hamasa.

Od 7. oktobra, napadi izraelske vojske izazvali su značajnu štetu na većini puteva u sjevernom dijelu Pojasa Gaze, otežavajući civilima koji žive u regiji da se kreću prema jugu. Otprilike dva kilometra staze u koridoru, za koji se kaže da je određen za evakuaciju, pretrpjelo je velika razaranja od izraelskih napada, što je učinilo gotovo nemogućim prolazak vozila.

Ovo putovanje postaje još teže jer stariji ljudi, žene i djeca koji su zbog napada bili prisiljeni napustiti svoje domove moraju putovati pješice. Izvještava se da ima gotovo 400.000 palestinskih civila u sjevernom dijelu Gaze, koji je Izrael proglasio potpuno opkoljenim. Zbog izraelskih napada koji traju od 7. oktobra, otprilike 70 posto stanovništva u Pojasu Gaze, gdje živi blizu 2,3 miliona Palestinaca, raseljeno je iz svojih domova, prema palestinskim izvorima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.