VODE SE VELIKE BORBE

U toku noći čule se eksplozije iznad Tel Aviva, Izrael gađao uporišta Hezbolaha

SAD se protivi novoj dugoročnoj izraelskoj okupaciji Pojasa Gaze, rekao je glasnogovornik Državnog sekretarijata Sjedinjenih Američkih Država

Izrael gađao mete Hezbolaha. Screenshot

S. S.

8.11.2023

Iznad Tel Aviva u toku noći mogle su se čuti snažne eksplozije, piše BBC.

- Prvu rundu su pratili oblaci dima na nebu; što znači da je pokrenut protivzračni odbrambeni sistem Čelična kupola. No, nije bilo sirena. Alarmi su se oglasili s dolaskom druge runde eksplozija, zbog čega smo pobjegli u sigurnu sobu - naveo je dopisnik BBC-A Džo Invud (Joe Inwood) i dodao kako za sada nema izvještaja o žrtvama.

SAD se protivi novoj dugoročnoj izraelskoj okupaciji Pojasa Gaze, rekao je glasnogovornik Državnog sekretarijata Sjedinjenih Američkih Država. Vedant Patel je dodao da SAD ne podržava nikakvo prisilno preseljenje Palestinaca izvan Gaze. 

- Naše stajalište je da Palestinci moraju biti na čelu ovih odluka, a Gaza je palestinska zemlja i ostat će palestinska zemlja - rekao je.

Ministar u peteročlanom izraelskom ratnom kabinetu rekao je za Sky News da je više od 3.000 boraca Hamasa ubijeno u Gazi.

Ron Dermer, ministar strateških poslova poznat kao "Bibin mozak" (Bibi je izraelski premijer Benjamin Netanyahu), dao je intervju britanskom mediju, gdje je na pitanje koliko je civila ubijeno u Gazi, rekao da ne zna. Novinarka Skyja je uporno tražila odgovor na to pitanje argumentirajući mu da mora znati koliko je ubijeno civila, ako zna koliko je i boraca Hamasa mrtvo.

Izraelske odbrambene snage napale su uporišta Hezbolaha u južnom Libanu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.