STRAVIČAN ZLOČIN

Profil masovnog ubice iz SAD na platformi X otkriva zanimljive detalje

Aktivnosti na društvenim mrežama otkrivaju Kardovu fascinaciju poznatim ličnostima i interesovanje za terorizam

Robert Kard. Twitter

N. Č.

26.10.2023

Robert Kard (Card), 40-godišnji počinilac masovnog ubistva u američkom gradu Levistonu, privlači pažnju javnosti dok policija nastavlja potragu. Kard je bio aktivan korisnik društvene mreže X (bivši Twitter), gdje je pratio i lajkao objave brojnih poznatih ličnosti, uključujući izvršnog direktora X-a Ilona Maska (Elon Musk), vlasnika Dalas Maveriksa Marka Kubana (Cuban), Donalda Trampa (Trump Jr.) i novinara Takera Karlsona (Tucker Carlson).

Kard je, također, pokazao interesovanje za terorizam, prateći profesora koji proučava ovu temu. Među njegovim aktivnostima na mreži, posebno se ističe komentar na CNBC-evu priču o puštanju WNBA zvijezde Britni Griner (Brittney Griner) iz ruskog pritvora.

Kard je pratio samo nekoliko računa na X-u, uključujući konzervativnu stranicu Proud Patriots, Ilona Maska, Marka Kubana, CNBC, Džoa Rogana (Joe) i profesora na Univerzitetu Maine Asifa Navaja (Nawaya). Navaja je asistent profesora historije i međunarodnih odnosa čije istraživanje je usmjereno na suzbijanje nasilnog ekstremizma i organizacijsku dinamiku terorizma.

Prema upozorenju organa za provođenje zakona, Kard je obučeni instruktor vatrenog oružja za kojeg se vjeruje da je u vojnoj rezervi stacioniranoj u Sakou, Mejns. Policija je izvijestila da se Kard prijavio da čuje "glasove" i da je prijetio da će pucati u vojnu bazu za obuku u Sakou u Mejnu. Zbog toga je upućen u ustanovu kako bi dobio adekvatnu pomoć zbog mentalnih problema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.