PREDSJEDNIK SAD

Bajden danas stiže u Izrael: Sastat će se sa Netanjahuom, putovanje u Jordan otkazano

U ovom trenutku nije poznato da li će ovo produžiti Bajdenov boravak u Izraelu i koji su dalji planovi

Džo Bajden stiže danas u Izrael. AP

H. J. I.

18.10.2023

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) trebao bi danas da stigne u Izrael, gdje je planirano da se sastane sa premijerom te zemlje Benjaminom Netanjahuom. 

Tokom posjete Bliskom istoku, Bajden je trebalo da se sretne i sa palestinskim kolegom, ali i da prisustvuje samitu u Jordanu, što je u međuvremenu otkazano.

Plan je bio da američki predsjednik u srijedu boravi u Izraelu nekoliko sati, a potom je trebalo da se zaputi u glavni grad Jordana Aman, gde je trebalo da razgovara sa predsjednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem, ali i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i jordanskim kraljem Abdulahom.

Međutim, nakon što je u utorak navečer gađana bolnica u Gazi, Abas je otkazao sastanak sa Bajdenom, a potom je stigla i vijest iz Jordana da se samit otkazuje. Na kraju je Bijela kuća saopćila da Bajden neće otputovati u Jordan.

U ovom trenutku nije poznato da li će ovo produžiti Bajdenov boravak u Izraelu i koji su dalji planovi.

Inače, cilj konferencije u Jordanu bio je da se pronađu načini da se obnovi dostava humanitarne pomoći Palestincima, u trenutku dok traju sukobi izraelske vojske i palestinskog Hamasa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.