RAZGOVOR

Vojni analitičar Nedžad Ahatović za "Avaz": Hamas iskorišten za dnevnopolitičke ciljeve Moskve

On podsjeća da je Izrael, represivnim metodama koje traju decenijama, proizveo stanje ni rata, ni mira u Gazi

Ahatović: Niko nema opravdanje za korištenje civila kao sredstvo rata. AP / Facebook

Alen Bajramovic

9.10.2023

Tragalo se za novim žarištem u svijetu koje će preuzeti svjetske naslovnice i ono je pronađeno na najplodnijem tlu, na Bliskom istoku, u vječitom sporu Palestine i Izraela koji traje duže od 70 godina. Ovo je za "Avaz", komentirajući užasavajuće vijesti iz Izraela i Gaze, kazao vojni analitičar Nedžad Ahatović.

On podsjeća da je Izrael, represivnim metodama koje traju decenijama, proizveo stanje ni rata, ni mira u Gazi.

Pravedna palestinska borba

- Uski pojas Gaze ima potpuno drugačiju strukturu vladanja u odnosu na ostale palestinske teritorije. Tu je na vlasti Hamas, kao jedno militantno krilo koje uvijek zloupotrebljava pravednu palestinsku borbu za svoju državu, zarad svojih uskih, političkih interesa. I ovoga puta se tako ispostavilo. Ovo nisu mogućnosti koje je Hamas imao, to je iznad njihovih mogućnosti, jer ovo je neko jako dobro instruirao, obučio ljude, koordinirao ih, a znao je posljedice takvog čina – kaže Ahatović.

Kriza na Bliskom istoku u ovom momentu odgovara samo Iranu i u konačnici – Rusiji. Cijenu će, kao i uvijek, platiti palestinski narod, uglavnom civili, smješten između dvije vatre i interesa velikih sila.

- Hibridna gerila Hamasa, koja je sve to organizirala, namjerno je targetirala civile u Izraelu, što se ne smije desiti. Niko nema opravdanje za korištenje civila kao sredstvo rata! Aparthejd, nasilje, širenje naselja, sve to je kulminiralo s ovim, ali ništa, ni u kom slučaju, ne može biti opravdanje za ubijanje civila i paradiranje s njihovim tijelima – ističe Ahatović.

Visoka cijena

Prodor na teritoriju Izraela, koji je nakratko ohrabrio militante, imat će visoku cijenu, jer Izrael je proglasio ratno stanje, mobilizirao kapacitete države koja je prošle godine imala vojni budžet od 22 milijarde dolara. Udari na Gazu, kaže Ahatović, trajat će do momenta dok Izrael ne odluči da stanu.

- Ta sila je sada oslobođena nad Gazom, a Palestinci će platiti ceh neodgovornog ponašanja Hamasa, koji je iskorišten za dnevnopolitičke ciljeve Moskve. Ovo je napad jedne dobro organizovane, uvojničene hibridne gerile, koju prate live kamere i prenosi u svemu što radi – dodaje Ahatović.

Već sada Moskva traži novo žarište, kako bi skrenula pažnju sa Ukrajine. Iako pojedini analitičari, posebno nakon nedavnog napada na Kosovu, Balkan vide kao prostor visokog rizika, Ahatović smatra da je ključno prisustvo NATO-a u regiji.

- Ovdje je prisutan NATO i da ne bi isprovocirali reakciju NATO-a nije se otišlo dalje od davanja do znanja da mogu to napraviti i na ovom prostoru ako žele. Zato je naš ulazak u NATO prioritet broj jedan – ističe vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.