MANJAK INTERESA

Porazne brojke: Krunidbu Čarlsa III na BBC-ju pratilo više od 14 miliona osoba

Daleko manji interes nego za krunidbu ili pogreb njegove majke Elizabete II

Kralj Čarls III. Reuters

N. Aj.

7.5.2023

Krunidbu Čarlsa III (Charles) na BBC-jevim kanalima pratilo je više od 14 miliona gledalaca, što je daleko manje od broja zainteresiranih koji su pratili krunidbu ili pogreb njegove majke Elizabete II. 

U prosjeku je oko 13.4 miliona TV gledatelja od ukupno 67 miliona stanovnika Velike Britanije pratilo događaj putem dva glavna javna britanska televizijska kanala.

Pogreb princeze Dajane

Broj je porastao na više od 14 miliona u trenutku kada je na glavu 74-godišnjeg kralja položena kruna, objavio je BBC. Ostali TV kanali nisu objavili podatke o gledanosti, no raniji podaci ukazuju na to da BBC ima brojnu publiku koju ovakva vrsta događaja zanima.

Pogreb Elizabete II održan u septembru prošle godine pratilo je u prosjeku više od 26 miliona gledatelja, a u jednom trenutku ta brojka je porasla na 28 miliona, od čega ih je 18.5 miliona događaj pratilo putem BBC-ja.

Za usporedbu, Elizabetinu krunidbu 1953., prvu koju je prenosio TV, po podacima Bakinamske palače gledalo je 27 miliona stanovnika Velike Britanije, a pogreb princeze Diane čak 32 miliona. 

Bez entuzijazma

Čarlsova krunidba pripremana je bez previše entuzijazma, a ankete su ukazivale na ograničen interes za nju u kontekstu galopirajuće inflacije u zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.