NA TAJNOJ LOKACIJI

Čovjek koji je osudio ratnog zločinca Radovana Karadžića obučavat će ukrajinske sudije

Ukupno su, prema Sky Newsu, britanske vlasti izdvojile 2,5 miliona funti sterlinga za obuku ukrajinskih sudija

Morison: Osudio Karadžića na doživotnu kaznu zatvora. Printscreen

H. J. I.

14.12.2022

Britanski sudija Haurad Morison (Sir Howard Morrison), poznat i po tome što je ratnog zločinca Radovana Karadžića osudio na doživotnu kaznu zatvora, vodit će obuku 90 ukrajinskih sudija za buduće procese za ratne zločine protiv ruskih vojnika, a sve sponzorira Velika Britanija, objavio je Sky News.

Prva grupa ukrajinskih sudija već je prošla intenzivnu obuku na "tajnoj lokaciji" prošle sedmice, a u nadolazećim mjesecima to će napraviti i preostale sudije. Ukupno su, prema Sky Newsu, britanske vlasti izdvojile 2,5 miliona funti sterlinga za obuku ukrajinskih sudija.


Morison je deset godina bio sudija na Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) i predsjedavao je u sudskom procesu protiv ratnog zločinca Radovana Karadžića, koji kaznu služi u britanskom zatvoru, a u martu je imenovan savjetnikom bivše glavne tužiteljice Ukrajine Irine Venediktove.

U Moskvi ne mogu ignorirati ovakve vijesti jer je krajem novembra predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Von der Leyen) izjavila da Evropska unija planira stvoriti poseban sud, uz podršku UN-a, koji će istraživati ​​takve slučajeve.


Nakon samita 12. decembra, čelnici zemalja G7 obećali su privesti ruskog predsjednika Vladimira Putina i druge počinitelje pravdi u skladu s međunarodnim pravom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.