OPTUŽIO UKRAJINCE

Kadirov: Neprijateljski propagandni kanali iz vedra neba stvaraju bajke

Niko od naših boraca na navedenom području nije stradao, poručio je Kadirov

Ramzan Kadirov: Niko nije stradao. TWITTER

A. O.

9.11.2022

Čečenski lider Ramzan Kadirov odbacio je kao "neprijateljsku propagandu" izvještaje da su njegove trupe pretrpjele teške gubitke u nedavnim borbama u regiji Lugansk u istočnoj Ukrajini.

Naime on je na Telegramu objavio video sinoć u kojem je odgovorio na ukrajinske tvrdnje da su mnogi čečenski vojnici iz bataljona Akhmat ubijeni u gradu Lisičansku.

Glavni štab Ukrajine je ranije iznio tvrdnje da je najmanje 30 čečenskih boraca ubijeno kada je njihova jedinica uništena, a do 15 ih je ranjeno.

- Pratim poruke na internetu. Neprijateljski propagandni kanali su toliko lagani da iz vedra neba stvaraju bajke. Sada pišu o stotinama mrtvih čečenskih boraca u blizini Lisičanska. Ne želim ni da komentarišem takve priče, ali ipak, vjerovatno bih trebao. Pa bar da umirim sve adekvatne i zabrinute ljude. Izjavljujem da to nije istina. Niko od naših boraca na navedenom području nije stradao - poručio je Kadirov. 


Kadirov objavio videosnimak na Telegramu. PRINTSCREEN

- Neprijateljski propagandni kanali izmišljaju priče. Sada pišu o stotinama čečenskih boraca poginulih kod Lisičanska... to nije istina. Da raščistimo: to nije istina. Niti jedan naš borac nije poginuo u gore navedenom okrugu - dodao je Kadirov i ustvrdio da čečenski odredi "dobro rade" u Ukrajini, dodajući da njegovi vojnici pripremaju "još iznenađenja" za ukrajinske snage, te upozorio da to nisu prazne riječi.

Kadirova su međunarodni i neovisni promatrači optužili za teška kršenja ljudskih prava na njegovom matičnom teritoriju i izvan njega. On predvodi značajne paravojne snage koje su mu, iako su formalno dio ruskih sigurnosnih struktura, lično odane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.