GNUSNE OPTUŽBE

Britanska mornarica istražuje tvrdnje o maltretiranju i seksualnom uznemiravanju žena na podmornicama

Šef britanske Kraljevske mornarice Ben Kej naredio je istragu o navodnom maltretiranju i seksualnom uznemiravanju žena na podmornicama te je izjavio da je duboko uznemiren optužbama

Opasne optužbe. Vlada Velike Britanije

N. Aj. / Anadolija

29.10.2022

Šef britanske Kraljevske mornarice Ben Kej (Key) naredio je istragu o navodnom maltretiranju i seksualnom uznemiravanju žena na podmornicama te je izjavio da je duboko uznemiren optužbama, prenosi Anadolu Agency (AA).

Britanski list "Daily Mail" prenio je u subotu tvrdnje bivše mornaričke potporučnice Sofi Bruk (Sophie Brook, 30) da se suočavala s "konstantnom kampanjom seksualnog maltretiranja", kao i fizičkim napadima. Rekla je da su muški članovi posade na podmornicama "kao lešinari kad god bi nova žena došla".

Bruk je tvrdila da su muškarci pravili "listu silovanja" na kojoj su rangirane koleginice koje bi po redoslijedu trebale biti silovane u slučaju katastrofalnog događaja.

Bruk je napustila Kraljevsku mornaricu ranije ove godine, a kasnije je osuđena na uslovnu zatvorsku kaznu, jer je putem elektronske pošte podijelila osjetljive informacije o kretanju svoje podmornice.

Novine su citirale drugog, anonimnog, mornaričkog zviždača koji je rekao da su žene stalno bile uzrujane zbog seksualnog uznemiravanja u podmornicama.

Žene čine oko 10 posto osoblja Kraljevske mornarice s punim radnim vremenom.

Šef mornarice, admiral Ben Kej, nazvao je navode o seksualnom uznemiravanju "gnusnim".

- Seksualni napad i uznemiravanje nemaju mjesta u Kraljevskoj mornarici i neće se tolerisati. Uputio sam svoj viši tim da detaljno ispita ove navode. Svako ko bude proglašen krivim odgovarat će za svoja djela bez obzira na njihov čin ili status - rekao je Kej.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije nije komentiralo pomenute navode, ali je saopćilo da je potrebno više raditi na nedoličnom ponašanju. Navelo je da poboljšava mehanizme prijavljivanja seksualnih delikata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.