BOGATO ISKUSTVO

Ko je Riši Sunak, budući premijer Velike Britanije: Ima punca milijardera i uspješan je političar indijskog porijekla

Na listi bogataša "The Sunday Timesa" piše da su Sunak i njegova supruga "teški" više od 730 miliona funti

Riši Sunak. AP

Piše: E. Ma.

24.10.2022

Riši Sunak (Rishi), republikanac indijskog porijekla, budući je premijer Velike Britanije, nakon što je Liz Tras (Truss) prošle sedmice podnijela ostavku.

On je rođen 12. maja 1980. godine. Na poziciji kancelara blagajne bio je u periodu od 2020. do 2022. godine, a prethodno je bio glavni sekretar trezora. Rođen je u Sautemptonu od pandžabskih hinduističkih roditelja koji su došli u Britaniju iz istočne Afrike.

Studirao filozofiju, politiku i ekonomiju

Školovao se na Vančester koledžu, a nakon toga je studirao filozofiju, politiku i ekonomiju na Linkoln koledžu u Oksfordu, a kasnije je stekao zvanje mastera na Univerzitetu Stanford u Kaliforniji.

Dok je studirao na Stanfordu, upoznao je svoju buduću suprugu Akšatu Murti (Akshata Murty), kćerku N. R. Narajane Murtija, indijskog biznismena milijardera koji je osnovao Infosis.

Na listi bogataša "The Sunday Timesa" piše da su Sunak i njegova supruga "teški" više od 730 miliona funti.


Jedan od najbogatijih članova parlamenta

Inače, vjeruje se da je Sunak, čak i prije nego što se oženio, bio jedan od najbogatijih članova parlamenta.

Prije politike, Sunak je gradio karijeru u industriji investicionog bankarstva u američkoj firmi "Goldman Sachs". Nakon toga, počeo je da upravlja hedž fondovima i osnovao je kompaniju Theleme Partners 2010. godine.

U julu 2019. godine, bivši kancelar Sajid Džavid imenovao ga je za glavnog sekretara Trezora, a on je formirao trast čija se imovina procenjuje na više miliona funti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.