PORTPAROL MINISTARSTVA

Zaharova: Ukrajinska vlada je marionetski režim zapada

Takva agresija na Rusiju ne može ostati bez odgovora, rekla je ona

Marija Zaharova. AGENCIJE

A. O. / The Guardian

28.4.2022

Portparol ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova oštro je upozorila zapadne zemlje, a pogotovo Veliku Britaniju, da ne ohrabruju Ukrajinu da napada rusku teritoriju te je optužila Zapad da iskorištava ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, javlja The Guardian.

- Takva agresija na Rusiju ne može ostati bez odgovora. Željeli bismo da Kijev i zapadne prijestolnice shvate ozbiljno izjavu ruskog ministarstva odbrane da će daljnje provokacije koje podstiču Ukrajinu na napad na ruske objekte naići na oštar odgovor Rusije - rekla je Zaharova.


Poziv na akciju

- Zvaničnici zapadnih zemalja koji borave u ukrajinskim centrima za donošenje odluka ne bi nužno predstavljali problem za mjere odgovora Rusije - rekla je ona, te pozvala zapadne zemlje da ne provociraju Rusiju.

Ona je citirala britanskog ministra oružanih snaga Džejmsa Hepeja (Jamesa Heappeya), te istakla da su njegove izjave da bi bilo “potpuno legitimno” da Ukrajina napadne logističke ciljeve u Rusiji shvaćene u Kijevu kao poziv na akciju.

- Drugim riječima, (Heappey) je efektivno pozivao Kijev da koristi oružje koje su mu pružile zemlje NATO-a - rekla je Zaharova.


Marionetski režim

Izjavila je da je ukrajinska vlada samo marionetski režim zapada koji nije nezavisan i da odluke Zelenskog u potpunosti zavise od stranih sila koje “pokušavaju nametnuti ideju da su njegovi postupci nezavisni”.

- Uvjeren sam da tako grupa osoba koje mi zovemo režim u Kijevu misli da su donijele samostalne odluke i da kontrolišu situaciju. Ovo je samo iluzija. Iskorišteni ste - rekla je ona, piše The Guardian.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.