SVE JE POČELO 1997. GODINE

Maskov poslovni put: Od kompanije Zip2 do Tesle i Twittera

Vremenom, Mask nije odustajao od novih poslovnih ideja te je tako osnovao i kompaniju Nuralink koja ima za cilj proizvodnju implantata koji bi mogli omogućiti paralizovanim osobama da opet stanu na svoje noge

Elon Mask. Agencije

H. J. I.

25.4.2022

Američki milijarder Elon Musk večeras je i zvanično postao vlasnik Twittera, a njegov put do enormnog bogatstva bio je i više nego zanimljiv.


Sve je počelo 1997. godine

Wall Street Journal objavio je kratku retrospektivu karijere Elona Maska gdje su zabilježeni i njegovi počeci u poslovnom svijetu.

Sve je počelo još 1997. godine kada je Mask, zajedno sa mlađim bratom Kimbalom, pokrenuo kompaniju  koja je omogućavala medijima da novine izdaju u online formatu. Kompanija je 1999. godine prodana kompaniji Compaq Computer, a Mask je tako s 27 godina inkasirao 22 miliona dolara. 

Sve je počelo još 1997. godine. Wall Street Journal

Nakon što je potrošio 1 milion dolara na sportski automobil McLaren, Mask je pokrenuo i startup pod nazivom X.com. Kasnije, X.com je postao PayPal, a 2002. godine ova kompanija prodana je eBay za 1,4 milijarde dolara, a Masku je pripalo više od 100 miliona dolara.

Tada je imao 31 godinu. 

SpaceX osnovan 2002. godine

Većinu novca od prodaje PayPala, Musk je uložio u SpaceX, dobro poznatu kompaniju koja je osnovana 2002. godine. Prošle godine, kompanija koja je do sada lansirala brojne satelite u svemir, procijenjena je na više od 100 milijardi dolara.

- Uspjeh kompanije omogućio joj je ugovore s NASA-om uključujući i potpisivanje ugovora za izradu kapsule putem koje će astronauti sletjeti na svemir - navodi se.

Osim kompanije SpaceX, Elon Mask je svoj uspjeh bazirao i na kompaniji Tesla kojoj se pridružio kao investitor još 2004. godine.

Mask je postao investitor kompanije Tesla još 2004. godine. Wall Street Journal

Prvi automobil, kompanija je predstavila javnosti 2006. godine, a proizvodnja poznatog električnog automobila Tesla Model X započela je 2012. godine. Sportska varijanta ovog modela predstavljena je javnosti 2015. godine, a najprodavaniji Model 3 ljubiteljima električnih automobila dostupan je još od 2017. godine.

- Uspjeh Tesle dodatno je podigao i vrijednost bogatstva Elona Maska čija je neto vrijednost procijenjena na 300 milijardi dolara - piše Wall Street Journal.


Kompanija Nuralink i investiranje u Bitcoin

Vremenom, Mask nije odustajao od novih poslovnih ideja te je tako osnovao i kompaniju Nuralink koja ima za cilj proizvodnju implantata koji bi mogli omogućiti paralizovanim osobama da opet stanu na svoje noge.

Kako su se vremena mijenjala, Mask se također prilagođavao. Kompanije Tesla i SpaceX investirale su novac u Bitcoin, a njegovi komentari na društvenim mrežama već uveliko su postali glavni razlog pada ili rasta ove kriptovalute.

Nakon svega, Elon Mask odlučio je kupiti i svoju "omiljenu" društvenu mrežu za 44 milijarde dolara. Uzevši u obzir historiju poslovanja Elona Maska, gotovo pa sigurno se može reći kako ovaj američki milijarder ne planira stati na Twitteru te da se u budućnosti mogu očekivati i nove investicije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.