NAKON NAJDUŽEG RATA

Bajden: Daleko smo od priznanja talibana

Na brifingu prošlog četvrtka, glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je da SAD ne žure da priznaju talibane i da će im suditi "prema njihovim postupcima"

Bajden: Neće žuriti s priznanjem. Agencije

Ad. A. / Anadolija

7.9.2021

Američki predsjednik Džo Bajden izjavio je u ponedjeljak da su Sjedinjene Države (SAD) daleko od priznanja talibana nakon što je grupa preuzela afganistansku prijestolnicu Kabul sredinom avgusta uoči povlačenja američkih snaga iz Afganistana, prenosi Anadolija.

-To je daleko - rekao je Bajden novinarima u Bijeloj kući.

Na brifingu prošlog četvrtka, glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je da SAD ne žure da priznaju talibane i da će im suditi "prema njihovim postupcima".

SAD su 31. avgusta najavile završetak povlačenja svih svojih snaga iz Afganistana, čime je okončan najduži rat u američkoj historiji.

Dvije sedmice prije povlačenja, talibani su zauzeli Kabul, što je izazvalo paniku među Afganistancima i onima koji rade za nevladine i međunarodne organizacije.

Oko 130.000 ljudi, uključujući Amerikance i Afganistance, izbjeglo je iz zemlje u okviru masovne evakuacije.

Talibani su u ponedjeljak saopštili da su preuzeli kontrolu u Panjshiru, koji je postao posljednja od 34 afganistanske provincije koje su pod talibanskom kontrolom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.