TURSKA

Požar se širi: Prijeti naseljenim područjima

Ogromna šteta na plantažama badema, smokve, grožđa i masline

E. H. / Anadolija

1.8.2021

Brojne ekipe nastavljaju sa gašenjem požara sa kopna i iz zraka - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Brojne ekipe nastavljaju sa gašenjem požara sa kopna i iz zraka u više turskih gradova, naročito u Antaliji.


Požar prijeti pojedinim naseljenim područjima

Vatrogasne službe nastavljaju sa gašenjem požara koji divljaju u distriktu Akseki, u turskom gradu Antalija. Ekipe neumorno rade na gašenju požara koji je izbio 29. jula u četvrti Kepezbeleni.

Požar prijeti pojedinim naseljenim područjima, te se nastavlja širiti planinom Gulen. Tokom noći gašenje je vršeno sa kopna, a od ranih jutarnjih sati i iz zraka.

Gašenje požara sa kopna ali i iz zraka nastavlja se i na području Marmarisa, a Ministarstvo odbrane Turske objavilo je fotografije koje su zabilježili turski sateliti Gokturk-1 i Gokturk-2 na kojima se može vidjeti područje zahvaćeno požarima.


Požar napravio značajnu šteta na plantažama

Bajram Ucar (Bayram), stanovnik okruga Hocakoj, koji se bavi poljoprivredom, kazao je kako je požar napravio značajnu šteta na plantažama badema, smokve, grožđa i masline.

- Nikada u životu nismo vidjeli tako veliki požar. Naše polje, naši vrtovi, svi naši napori su izgorjeli. Očekivali smo da ćemo ove godine ubrati 14-15 tona maslina, sada su sve postale pepeo - kazao je Ucar.

Prema posljednjim informacijama, Turska je stavila pod kontrolu 91 od ukupno 101 šumskog požara koji bjesne širom zemlje. U požarima je dosad smrtno stradalo najmanje šest osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.