ZBOG ZGRUŠAVANJA KRVI

U Irskoj preporučuju privremeni prekid vakcinacije "AstraZenecom"

Norveška je još u četvrtak zaustavila primjenu tog cjepiva, nakon sličnog poteza Danske i Austrije

Zbog mjera predostrožnosti treba se prekinuti vakcinacija "AstraZenecom" u Irskoj. Ilustracija

N. Aj. / Fena

14.3.2021

Cijepljenje vakcinom "AstraZeneca" privremeno se treba zaustaviti dok se ne istraže slučajevi zgrušavanja krvi, rekao je zamjenik irskog šefa javnog zdravstva Ronan Glin (Glynn), javlja Al Jazeera Balkans.

- Ova preporuka je data nakon izvještaja Norveške medicinske agencije o četiri nova slučaja zgrušavanja krvi kod odraslih nakon vakcinacije "AstraZenecinim" cjepivom - rekao je Glin.

Dodao je kako još nije zaključeno da postoji poveznica između "AstraZenecinog" cjepiva i tih slučajeva, prenijela je Hina pozivajući se na dpa.

- Iz mjera predostrožnosti i čekajući nove informacije, Nacionalni savjetodavni odbor za imunizaciju (NIAC) preporučio je privremeni prekid cijepljenjem "AstraZenecom" u Irskoj - objavio je Glin.

Norveška je još u četvrtak zaustavila primjenu tog cjepiva, nakon sličnog poteza Danske i Austrije koja istražuje smrtni slučaj zbog poremećaja zgrušavanja i slučaja plućne embolije, prenosi Reuters.

BBC piše kako su od pet miliona Evropljana koji su dosad primili to cjepivo britansko-švedskog proizvođača slučajevi zgrušavanja zabilježeni kod trideset ljudi.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u subotu je, pozivajući se na izvještaje povjerenstva pri Evropskoj agenciji za lijekove (EMA), saopćio kako nema poveznice između poremećaja zgrušavanja i vakcina "AstraZenece" koje je Hrvatska naručila u velikom broju, no ne iz iste serije kao ono u Austriji i 16 drugih zemalja EU-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.