FORBES

Mask pretekao Zakerberga po bogatstvu

Dionice proizvođača električnih vozila porasle su za gotovo 10 posto u srijedu

Mask sve bogatiji. Arhiv

G. M.

19.11.2020

Suosnivač i izvršni direktor kompanije Tesla Ilon Mask (Elon Musk) pretekao je izvršnog direktora Facebooka Marka Zakerberga (Zuckerberg) i u četvrtak postao četvrta najbogatija osoba na svijetu, dok su dionice kompanije nastavile rasti nakon vijesti da će biti dodane u S&P 500 Indeks krajem narednog mjeseca.

Dionice proizvođača električnih vozila porasle su za gotovo 10 posto u srijedu povećavši Maskovu neto vrijednost za 8,3 milijarde dolara, na 105,4 milijarde dolara, piše „Forbes“.

To ga čini četvrtom najbogatijom osobom na svijetu, prema procjeni „Forbesa“, jer je nadmašio Zakerberga koji ima neto vrijednost od 100,6 milijardi dolara.

Maskovo bogatstvo raslo je zapanjujućom brzinom ove godine, a Tesline dionice porasle su više od 460 posto u 2020.

To je enormno povećalo Maskovu neto vrijednost, koja je porasla za gotovo 76 milijardi dolara otkako je „Forbes“ finalizirao svoju listu svjetskih milijardera 18. marta, kada je imao bogatstvo od 24,6 milijardi dolara.

Vlasnik je 21 posto udjela u Tesli, a njegova raketna kompanija SpaceX prema procjeni investitora u avgustu je vrijedila 46 milijardi dolara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.