NARKOTICI

Ilonu Masku NASA zabranila da puši marihuanu

Ako Ilon Mask želi slati Amerikance u svemir, ne smije više javno pušiti travu i piti viski, rekao je Džim Brajdenstajn, čelnik svemirske agencije NASA

Takvo ponašanje uopće ne ulijeva povjerenje. Theatlantic.com

Theatlantic.com

30.11.2018

Mask neće više u javnosti pušiti travu, a to mu je zabranila svemirska agencija NASA.

- Ako Ilon Mask (Elon Musk) želi slati Amerikance u svemir, ne smije više na podcastu pušiti travu i piti viski - rekao je Džim Brajdenstajn (Jim Bridenstine), čelnik svemirske agencije NASA.

Mask je nedavno u podcastu Džoa Rogana (Joe) pušio travu i pričao o dugim radnim satima, što se nikako nije svidjelo šefovima NASA-e. Stoga oni zahtijevaju od izvršnog direktora kompanija "Boeing" i "SpaceX", koje za njih rade kapsule za astronaute, da se primjereno ponaša u javnosti, javlja "The Atlantic".

- Takvo ponašanje uopće ne ulijeva povjerenje - rekao je Brajdenstajn u četvrtak na konferenciji za novinare.

Ranije ovog mjeseca NASA je naložila inspekciju u kompanijama ''Boeing'' i ''SpaceX'' da bi istražila koja su tačno pravila ponašanja na radnom mjestu u tim firmama i obavljaju li zaposlenici odgovorno svoj posao. Svemirska agencija nije dala jasno obrazloženje zbog kojih tačno razloga šalje inspekciju u te kompanije, samo je u izvještaju navela da će provjeriti nivo sigurnosti na radnom mjestu.

- NASA će provesti sociološku procjenu u koordinaciji s našim komercijalnim partnerima da bi se osiguralo da kompanije zadovoljavaju NASA-ine kriterije sigurnosti na radnom mjestu, uključujući i okruženje u kojem je zabranjeno korištenje narkotičkih sredstava - pisalo je u izvještaju NASA-e.

Brajdenstajn je u četvrtak na konferenciji za novinare potvrdio kako je lično zatražio inspekciju tih kompanija.

Brajdenstajn je rekao kako je nedavno razgovarao s čelnikom kompanija ''Boeing'' i ''SpaceX'' i da mu je Mask obećao da neće više učiniti takvo nešto.

- Da, razgovarao sam s njim. Vjerujete mi, Masku je bitna sigurnost astronauta u istoj mjeri kao što je i svima nama. Razumije kako se nije ponašao primjereno svojoj poziciji. Tako da nećemo više vidjeti da javno izvodi takve stvari - rekao je Brajdenstajn.

Dodao je da je i prije incidenta na podcastu namjeravao poslati inspekciju u te kompanije da bi provjerio jesu li zadovoljene sve sigurnosne mjere navedene u ugovoru vrijednom 6,8 milijardi dolara jer i najmanji propust može uzrokovati smrt ili ozbiljnije ozljede astronauta i nanijeti ogromnu finansijsku štetu svemirskoj agenciji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.