STRAVIČNO

Otkrivene posljednje riječi ubijenog novinara Džamala Kašogija: Tijelo su mu rastopili u kiselini

Ubistvo trajalo nekih sedam minuta, prema snimku, a saudijski tim ubica prekrio pod plastičnim vrećama prije nego što su isjekli tijelo

Kašogi: Gušim se... Skinite vrećicu s moje glave, klaustrofobičan sam. Arhiv

Index.hr

11.11.2018

Šef istraživačkog tima u turskim novinama "Daily Sabah" rekao je za medije da su posljednje riječi ubijenog novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi) bile: "Gušim se... Skinite vrećicu s moje glave, klaustrofobičan sam."

Saudijski novinar je ugušen plastičnom vrećicom navučenom preko njegove glave, rekao je Nazif Kerman, pozivajući se na audiosnimak iz saudijskog konzulata u Istanbulu kada je ubijen novinar.

Kerman je dodao da je ubistvo trajalo nekih sedam minuta, prema snimku, te da je saudijski tim ubica prekrio pod plastičnim vrećama prije nego što su isjekli njegovo tijelo. To je, rekao je, trajalo 15 minuta, a sve je vodio Salah el-Tubaigy, forenzičar u saudijskim snagama.

Tijelo rastopljeno kiselinom

Izvori navode da su u rezidenciji generalnog konzula Saudijske Arabije u Istanbulu pronađeni tragovi kiseline i drugih hemikalija kojima su Kašogijevi posmrtni ostaci uništeni.

List "Sabah" objavio je u subotu da su ubice njegovo tijelo bacile u kanalizaciju nakon što je rastopljeno u kiselini.

Ispitivanje uzoraka uzetih iz kanalizacije rezidencije saudijskog konzula u Istanbulu omogućilo je otkrivanje tragova kiseline, objavio je provladin dnevnik ne navodeći izvore.

Istražitelji ocjenjuju da je tijelo novinara kritičnog spram vlasti u Rijadu rastopljeno u kiselini te, kad je pretvoreno u tekućinu, počinioci zločina izlili u kanalizaciju, zaključuje "Sabah".




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.