SVIJET

Sankcije SAD Saudijskoj Arabiji zbog ubistva Kašogija

Državni sekretar SAD Majk Pompeo objavio je da su poništene vize za ulazak u SAD određenim zvaničnicima koje Vašington smatra odgovornim za brutalnu smrt poznatog saudijskog novinara

Pompeo: Ulazak u SAD uskraćen za grupu saudijskih zvaničnika sigurnosnog sistema

S. N.

23.10.2018

Sjedinjene Američke Države uvele su prve sankcije Saudijskoj Arabiji zbog ubista Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi).

Kako javljaju mediji, državni sekretar SAD Majk Pompeo (Mike) objavio je da su poništene vize za ulazak u SAD određenim zvaničnicima koje Vašington smatra odgovornim za brutalno ubistvo poznatog saudijskog novinara.

Pompeo je precizirao da je ulazak u SAD uskraćen za grupu saudijskih zvaničnika sigurnosnog sistema.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) novinarima u Bijeloj kući kritizirao je napore Saudijske Arabije da prikriju ubistvo saudijskog novinara.



Tramp: Najgore prikrivanje u historiji

- Imali su vrlo loš originalni koncept. Izvedeno je loše, a postupak prikrivanja je najgori u historiji prikrivanja. Ko god je osmislio tu ideju, mislim da je u velikoj nevolji - kazao je Tramp.

Novinar i kolumnista lista "The Washington Post" Džamal Kašogi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini ovog novinara, vlasti Saudijske Arabije su u subotu saopćile da je Kašogi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.